8.8.17

BIBLIOTECA DEL C.E.M. MLOMP: La coberta de la biblioteca c'est fini!






























Holi! 

A Mlomp cada setmana es caracteritza per algun tema que fa que sigui més emocionant el nostre dia a dia. Fins ara hem tingut la setmana del zinc, del lasho, de la palla, dels diners, de les termites, dels viatges a Bignona, de la palla altre cop... i aquesta setmana ha sigut el torn de la clau. I és que cada matí hem estat entre una hora i una hora i mitja per a poder obrir l’edifici de l’escola on guardem tot de coses que necessitem per començar a treballar. Normalment el problema ha sigut que la clau no funciona gaire bé i cal déu i ajuda per a poder obrir. Però algún dia, per afegir dificultat al asumpte, la clau desapareix i hem de moure cel i terra per a trobar el surveillant, qui inshallah podrà venir a obrir. 

Tot i els entrebancs que han pogut sorgir, finalment podem dir que HEM ACABAT DE MUNTAR LA PALLA DE LA COBERTA DE LA BIBLIOTECA! Bueno, han acabat. Els germans Sagna, tres homes adorables que cada matí venen amb bici de Thionk Essyl amb les seves motxiles roses i ampolles d’aigua freda i que tenen reagge soul com a bons rastmans. Ha costat, però un cop començada la feina han treballat ràpid i el resultat és molt bo! Nous sommse tres contants! A més a més, en Sgibril també ha acabat de trenar tots els bots de palla que haviem comprat. Semblava impossible però finalment podem dir que JA NO QUEDA PALLA ! Poc a poc i amb paciencia, cada matí en Sgibril, tot un personatge, comença a trenar, parant només per a preparar el té i oferir-ne a tothom. 

Aquesta setmana també hem començat finalment amb el carreau cassé de la biblioteca (la pavimentació), i hem afegit fusta blanca a la coberta de l’aula que Base-A va construir fa 2 anys, d’aquesta manera podrem canviar la palla ja que actualment està bastant deteriorada. 

I entre claus, palla, pluges i demés, em tingut la visita sorpresa de l’Ane i l’Aina, les dues voluntàries de Base-A que estan actualment construint la biblioteca a Ndangane. Després de diversos intents de venir i d’un dia sencer de viatge van aconseguir arribar a Mlomp, amb la bona sort que justament aquesta setmana es celebra la iniciació d’un jove que l’any passat no va poder venir perquè viu a França. És a dir, que Mlomp està de festa! El ritual de la iniciació és una tradició djolà que tots els pobles de la Casamance celebren cada 30 anys més o menys, i simplificant molt i molt, consisteix en que tots els homes del poble s’endinsen al bosc secret (si, hi ha un bosc secret on ningú pot entrar) per a passar de joves a adults. Tot el poble acompanya l’homenatjat cap al bosc entre danses i càntics, i en aquesta ocasió, amb pluja. Molta pluja. I fang. Realment va ser molt èpic veure tothom dansant sota la pluja, evidentment no vam poder escapar-nos i vam acabar ballant amb tothom. Tots els homes al mig donant voltes amb un pal/paraigües/branca/objecte similar i les dones al voltant fent percussió amb un rodo d’acer i un troç de metall (c’est l’Afrique i aquí tot es reutilitza). I després de dues hores de dansa picant la terra amb els peus, tots ben empapats i ja sense veu, els homes corren cap a dins del bosc i les dones tornen cap a casa que vindrà el diable (en una altra ocasió ja explicarem qui és aquest diable...). 

Com podeu veure, el temps dona molt de si a Mlomp!

Fins aviat, A bientôt, Bakayom !

Maria i Ari Sambou

Bouba Car al davant de l'equip del carreau cassé!

La coberta de la biblioteca c'est fini!

Sgibril i Lamine, equip trenador de la palla!

Trepitgem la palla!


Break amb les companyes de Ndangane!