14.4.16

BIBLIOTECA al C.E.M. MLOMP: Les toubabs ja estan completament adaptades!!


























Gassoumaye!


Aquesta setmana l'hem iniciat cavant les sabates dels pilars, amb això donem per finalitzada la fase d’excavació i moviment de terres. Dimarts i dimecres hem abocat el formigó de neteja (10cm) a tota la fonamentació de la biblioteca i el porxo.
Amb l’arribada de les planxes, el contraxapat i els llistons, hem preparat l’encofrat. Aquest el realitzarem per parts ja que no tenim suficients fustes per fer-ho tot al mateix temps. L’especialista que ens lliga l’armat de la fonamentació no arriba fins la setmana que ve, per això aquesta setmana hem deixat tot l’encofrat preparat i dilluns començarem a lligar l’acer i a fonamentar. 
Hem aprofitat per avançar amb el tema dels brics que necessitem pel pou i la solera. Ens hem reunit amb el paleta i el Principal per acordar la quantitat de brics que farem i hem buscat la maquinaria necessària per construir-los. 
Pel que fa a l’aula hem acabat de pintar els murs interiors i d'envernissar la fusteria exposada als efectes de la meteorologia. Ens ha portat uns dies netejar el terra d’aquesta ja que no disposem d’instruments adequats. Dilluns farem la "re-inauguració" de l’aula pintada ja que els nens tornen a l’escola. 
Dijous hem assistit a una festivitat que tot el barri d’Etamaya celebra cada any. Els homes del barri fan la matança d’un toro i les dones el cuinen. A mitja tarda tots els veïns mengen junts resen i parlen sota l’ombra dels mangos.
A més, aquesta setmana hem tornat a Thionck Essyl, aquest cop a visitar l’obra de Foundawtion però no hem pogut coincidir amb els arquitectes. Hem conegut l’Ibrahima, un guia català que viu a Thionck i s’està construint una casa. Ens ha ensenyat l’emplaçament i hem pogut compartir un dinar amb ell i els seus amics que l’ajuden a fer l’obra. Aprofitant la coincidència hem comentat la seva construcció ja que justament s’estan realitzant els fonaments, a part de treure-li suc de totes les seves coneixences del país. 
Els petards i la dansa no paren a Mlomp i aquesta setmana es donen per iniciades les primeres sortides a “le bois secret” on els iniciats assisteixen i fan els seus rituals. Es veuen pocs homes pel poble ja que a partir d’ara i fins al final de la festa s’han de mantenir allunyats de la societat, en concret de les dones. 
Podem dir que ja estem més que adaptades al clima i la gastronomia senegalesa. No trobem mai el moment de dir prou a un plat d’arròs i l’aigua del pou ens refresca de la xafogor. Cada dia ens camuflem una mica més entre la pell negra dels africans i els habitants de Mlomp ja coneixen les tubabs que iniciaran la construcció d'una biblioteca al C.E.M. 
Fins aquí, les grans experiències que estem vivint les arquitectes al magnífic poble de Mlomp. 

Aquesta setmana ha estat una mica remoguda per les noies de la part social. Aprofitant que els alumnes estan de vacances i que molts dels professors han retornat a les seves ciutats natals van assistir a un casament a Kolda.
Kolda és una ciutat gran i molt calorosa allà hi viu principalment l’ètnia peul. Igual que a Mlomp tothom ens saluda i ens vol donar la mà. A causa dels canvis de temperatura l’Olga es va posar malalta, una grip que ara ja està curada.
Dimecres 6 d’abril destinem el matí a fer una previsió del pressupost de cadascuna de les activitats planificades per calcular si seran factibles o no. Desprès realitzem un primer contacte mitjançant correu electrònic amb la Laia Rosell, creadora d’Afrodidàctica. Aquesta entitat treballa per donar recursos didàctics als professors d’una regió de la Casamance. Volem saber si es podria reproduir aquest mateix projecte al CEM de Mlomp. A la tarda intentem parlar amb el director de l’escola elemental però no hi és.
Dimarts a la tarda arribem de nou a Mlomp, una mica cansades pel viatge però a punt per reemprendre la feina.
Dijous ens dediquem a preparar les jornades de salut sexual que es realitzaran conjuntament amb la infermera i els professors. Es plantegen diferents activitats i dinàmiques per parlar dels mites i realitats de les relacions amoroses i sexuals, de les malalties de transmissió sexual, de l’embaràs precoç, així com alguns role-playings per treballar la comunicació i les habilitats socials entre joves.
Arriba divendres i finalment podem contactar amb el director de l’escola elemental de Mlomp. Ens diu que ha parlat amb el president de l’associació de pares de l’escola i sembla que els resulta interessant la projecció del documental de la Binta, que tracta de la importància que tant nois com noies vagin a diari a l’escola. També ens comenta que amb la festa de la iniciació és complicat trobar un dia per visualitzar el film, ja que tot Mlomp està molt abocat i enfeinat en la preparació d’aquesta, però el director creu que el dia 15 es podrà fer i ens trucarà per confirmar-ho. A la tarda demanen ajuda a diferents persones de la casa per tal de corregir la traducció de tota la planificació de les jornades de salut sexual.
Dissabte al matí, una vegada esmorzades, agafem les motxilles i ens dirigim al CEM per a seguir fent feina, i a l’hora de dinar tornem cap a casa per gaudir del cap de setmana calorós que les espera, ple de dansa i cançons per preparar la festa de la iniciació.

A bientôt!

Arribada del material a l’obra
Ansoumana abocant el formigó de neteja

Finalitzada la remodelació de l’aula al C.E.M. Anna, Ibrahima, Abdoulaya i Lara

Arribada de les planxes per encofrar a l’obra

Coberta de l’aula. Estudi de la palla i la seva possible millora






Abocament de tot el formigó de neteja


Arròs amb toro, festivitat de barri


Tot el barri menjant a la festa anual

Vestuari senegalès, més que adaptades

Olga i Nàdia treballant a l'ombra del mango


Festivitat del barri