20.4.16

BIBLIOTECA al C.E.M. MLOMP: Les obres s'ajusten al calendari de la festa d'iniciació!




























Bon jour!

A Mlomp les temperatures pugen cada dia més i ja es pot apreciar coloret als mangos, nyam!! La calor durant les hores de sol ha fet que la jornada laboral fos més dura, però dia rere dia ens hem llevat amb forces per començar a treballar i a posar fil a l'agulla!

Pel que fa a la construcció, ja tenim l’acer lligat i quasi totes les armadures col·locades. Hem començat a encofrar i aboquem el ciment amb rapidesa.
Degut als actes de la “fête de l’homme” els primers dies de la setmana no hem pogut continuar treballant a l’obra perquè els paletes són tots iniciats però, hem aprofitat per avançar amb les armadures de la fonamentació. El Kambel, que és el ferrer que treballarà tot l’acer, ha vingut a l’obra per veure i entendre el projecte i així el treball que ha de fer. Un cop hem traslladat tot el material al taller del ferrer, hem començat a doblegar i a lligar l’acer i ja casi hem muntat totes les armadures.
Ens falta material i hem de recollir diners així que amb el ferrer enfeinat i l’obra parada, viatgem a Bignona. La comanda de ciment i acer arriba el següent dia. També creiem oportú participar amb la rehabilitació de l’entrada de la casa, i per tant hi dediquem dues tardes a tapar forats i aplanar l’espai on passem tantes hores.
Els paletes han reprès la feina a finals de setmana i amb les piles carregades hem començat a encofrar i a abocar el formigó. Deixem les sabates sense fer perquè ens falten les platines que connectaran amb els pilars.

Des de la part social ens posem les piles amb els voluntaris. L’organització d’aquests es complica entre la vaga del professorat i els canvis d’horaris a l’obra. Aquesta setmana però, els mateixos representants del consell d’estudiants i aquells que s’han volgut afegir ens han ajudat amb els transport de les armadures que ens ha portat molta feina i també han participat a emplenar els bidons d’aigua del pou necessària per l’obra. Ens encarreguem de reunir-nos amb el Principal i els professors Faye i Sene per convocar una reunió amb el consell d’estudiants per tal de demanar la seva col·laboració i planificar els diferents grups de voluntaris que treballaran amb nosaltres a partir de la següent setmana.
Una de les activitats que ens havíem plantejat era l'orientació professional pels estudiants del CEM. El principal ens passa el contacte del Mamadou Baldé de l'Associació Tout Pour l'Education, ens reunim amb ell i ens explica el seu projecte d’orientació professional, i les jornades que ha organitzat pel mes de maig a Thionck Essyl.
A principis de setmana ens trobem amb l’equip pedagògic, el senyor Faye i Sene, per calendaritzar  totes les activitats i d’aquesta manera, establir un ordre i concretar amb més profunditat en què consistiran. Ens reunim amb el Consell Escolar, els exposem les activitats segons l'ordre previst i els demanem, juntament amb el principal, si poden sortir voluntaris per ajudar en la construcció de la biblioteca. De seguida comencen a aixecar les mans i quedem que tots els delegats de cada classe ho explicaran a la resta, per tal que hi hagi una rotació de tots ells i combinar les hores lectives amb el voluntariat.
Aquesta setmana ens trobem amb la primera vaga de professors al CEM que dura dos dies en un principi. Malauradament havíem quedat amb l’equip pedagògic i la professora d’espanyol, Ginette, pel projecte d'intercanvi cultural amb l'IES Francesc Ribalta (Solsona), però ho deixem per la setmana vinent. Aprofitem la tarda per dibuixar i pintar juntament amb els nens que corren per la casa els cartells que anunciaran al barri d'Etamaya la visualització del documental “Binta y la gran idea”, el divendres 15 d'abril a les 10h a l'escola elemental.
El dijous ens llevem ben d'hora per anar a Thionk Essil a buscar el projector i els altaveus que ens deixen l'Emma i la Pat, les voluntàries que treballen allà, però ens passem una hora davant de casa per esperar el cotxe, i és que el transport  i els horaris al Senegal costen de comprendre! Una vegada aconseguim tornar a Mlomp anem pels carrers a penjar els cartells que vam realitzar el dia anterior.
Comencem el divendres amb el peu esquerre, després de dos dies sense llum provem el projector i no funciona. Ens desesperem per uns moments però finalment agafem el portàtil i els altaveus i ens dirigim a l'escola elemental. Els expliquem als professors el que ens passa i decidim fer grups més petits per tal que puguin veure millor el documental. La primera visualització la fan els pares amb alguns alumnes i a posteriori realitzem un petit debat sobre els temes més rellevants de “Binta i la gran idea”. Al principi els costa participar però poc a poc es van animant. Quan tot anava bé torna a marxar la llum! Decidim convocar la resta de grups el dilluns a la tarda a partir de les 16.30h.
Quan acabem amb el documental ens dirigim al CEM, per tal d'acabar d’organitzar el grup de voluntaris. Ens trobem que no hi ha ni el professor Faye ni el Sene i que els delegats encara no han traspassat la informació a les respectives classes. Per tant, continuem encara amb un grup reduït de voluntaris.


El cap de setmana viatgem totes a Ziguinchor aprofitant que un professor del C.E.M ens convida a casa seva.  Visitem la ciutat i aprofitem per buscar les platines dels pilars però sense èxit. Passem uns bons dies a la capital de la Casamance, a la piscina entre els carrers i els mercats però amb la calor, la densitat i l’aglomeració trobem a faltar la tranquil·litat i la família africana de Mlomp.

Inaugurem l’aula assistint a classe de matemàtiques 

Treballant el càlcul d’acer de la fonamentació. Lara i Anna

El ferrer, Kambel, doblegant i lligant l’acer

Muntatge de les armadures. Kambel i Anna

Tapant forats. Anna, Youba, Lara i Mohamed 

Col·locació de les armadures

Voluntaris del consell d’estudiants transportant aigua a l’obra

Comencem a abocar ciment a la fonamentació

Reunió amb Mamadou Baldé. Nadia, Mamadou i Olga

Realització dels cartells. Mohamed, Diere, Malang, Agnamba i Omar

Cartells anunciant el documental

Distribució dels cartells pel barri d’Etamaya. Nadia, Aliou i Youba 


Visualització del documental a l’escola elemental de Mlomp. Nadia, Olga i estudiants