13.5.16

BIBLIOTECA al C.E.M. MLOMP: Formigonat de la fonamentació tot acabat i solera de la biblioteca “presque” finir!






















Unes a la recta final, les altres tot just comencen! Formigonat de la fonamentació tot acabat i solera de la biblioteca “presque” finir! Activitats amb data, primera carta enviada i cubells de reciclatge col·locats!

Des de la part arquitectònica, hem començat la setmana viatjant a Ziguinchor en busca de platines pels pilars. Tot una aventura passejar-se amb taxi amb el Principal, el pare de la família i director de l’escola, per totes les “Quincailleries”, analitzant els diferents materials i negociant preus. S’agraeix estar acompanyat d’un autòcton per facilitar la situació i estalviar-nos ser estafades amb els preus “toubabs”. La sortida a la capital ens ha comportat un dia de mal estar i freqüents visites a la latrina. No hem pogut anar a treballar a l’obra però hem aprofitat perquè el ferrer treballi les platines al taller.
En Viex Sambou, el ferrer que ens ha realitzat les platines, ha tingut les 36 platines tallades, doblegades i soldades en dos dies. Amb tot el material a punt i l’arribada a l’obra de noves tones de ciment i grava, toca formigonar les sabates dels pilars. Hem dedicat entre dos i tres dies a les sabates dels pilars i amb l’ajuda del Kambel, hem acabat de lligar totes les armadures in situ. 
Els representants de la ONG ‘Acció Solidària’ que treballen amb BaseA al projecte de Thionck Essyl, han estat de visita durant dos setmanes. Hem aprofitat la seva estada aquí per ensenya’ls-hi el projecte. En Teo, que és electricista, ens ha ajudat a dissenyar la instal·lació elèctrica de la futura biblioteca i hem quedat per veure’ns a Barcelona per acabar de fer el projecte de la instal·lació. Hem aprofitat la visita a Thionck per assistir i veure el festival de dansa que s’ha realitzat durant la setmana amb la realització de diferents actes i esdeveniments. 
Amb els brics fets i el formigonat de la fonamentació acabat, hem començat amb la construcció de la solera. Els diferents grups de voluntaris organitzats cada dia ens han ajudat de valent amb el transport de brics i els cubells d’aigua no han estat en cap moment buits. Ho deixem tot enllestit per la següent setmana, construir sobre nivell zero i començar a traçar els futurs murs i pilars de la biblioteca. 

Des de la part social, pel que fa als voluntaris, un cop penjats els calendaris cada grup es responsabilitza del dia que li toca venir. La nostra funció queda reduïda a la supervisió i control del bon funcionament. A més a més, els dies que no hi ha establert cap grup i les arquitectes tenen la necessitat d’avoir voluntaris, ens dirigim a l’exterior del CEM per cercar alumnes que no tenen classe i vulguin ajudar.
En quant al tema d’orientació professional, passem varis dies de la setmana traduint i corregint, conjuntament amb la professora d’espanyol, el test psicotècnic que posteriorment realitzaran els alumnes de 3er i 4rt.
L’activitat de més envergadura d’aquesta setmana ha estat la de l’intercanvi cultural, a través de correus electrònics entre els alumnes del CEM de Mlomp i els de l’IES Francesc Ribalta de Solsona. Assistim a les diferents classes d’espanyol de 4rt i 3er per ajudar als alumnes a traduir les cartes del francès a l’espanyol. El dimecres a la tarda comencem juntament amb Mn. Sambou i Mdm. Diatta, professors d’informàtica, amb la creació d’un compte de Gmail per els 90 alumnes que hi participen. S’olora l’entusiasme i la predisposició dels alumnes per tenir un compte de correu electrònic, però...ARGG!! La connexió a Internet no ens acompanya, és lenta i es penja contínuament, i els talls de llum tampoc ajuden. Després de varis dies intentant crear correus, només aconseguim fer-ne 20, és hora de buscar alternatives! 
Finalment decidim canviar la metodologia. Totes les cartes s’enviaran i es rebran des dels nostres comptes de correu electrònic personal, ja que és una manera més pràctica i funcional de dur a terme aquesta activitat. Queda en mans dels professors de Solsona l’emparellament dels alumnes i des d’aquí Mlomp, una vegada rebem les respostes imprimirem totes les cartes i les repartirem als alumnes corresponents en format paper.
Acabem la setmana reunint-nos amb els professors Séne i Fayé i per fi aconseguim posar data exacta a totes les activitats!! Hi haurà una o dues activitats diferents per setmana englobades per temàtiques, per sort podrem acabar just abans que comenci el Ramadà (7 de juny).

El cap de setmana ha estat ple d’activitats. El dissabte hem estat convidades a una boda a Thionck Essyl, diferent i especial, i sempre tant agraïdes per l’hospitalització i bon tracte dels africans. Diumenge hem sortit a Thiobon, el poble del costat, per assistir a un combat de lluita senegalesa i a l’acte d’un espectacle tradicional diola, tota una experiència. Mentrestant l’Anna aprofita la tarda per fer-se trenes i l’Olga es remulla al riu amb els petits de la casa.

La següent setmana, des de la part arquitectònica hem començat amb la col·locació dels brics plens de formigó al perímetre de la construcció, primer del porxo i després de la biblioteca. 
Al mateix temps hem anat col·locant i distribuint la sorra per realitzar la capa compacta. Hem seguit el procés per executar aquesta fase, primer amb la distribució de la sorra, l’abocament d’aigua a tot l’emplaçament, el premsat i l’anivellació final d’aquesta. Hem tingut en compte la col·locació tant del tub de la instal·lació elèctrica com el tub per l’evacuació d’aigua de l’impluvi. 
També hem construït els murs de l’impluvi i ja hem col·locat els primers centímetres de grava que ajudaran a drenar l’aigua. El Jean-Paul i el Jean-Victor son els fontaners que s’han encarregat de col·locar i realitzar el drenatge de l’aigua de l’impluvi. 
Acabem la setmana encofrant tot el perímetre del porxo per abocar la capa de morter que anivellarà i lligarà tot el conjunt. 
Durant la setmana ha arribat la comanda de nova sorra i a finals de setmana, divendres, ens hem quedat sense ciment. L’espera del ciment durant tres dies ha fet que ens quedéssim sense poder avançar en algun moment. Tanquem la setmana i aquest segueix sense arribar. Diumenge ens encarreguem de transportar uns quants sacs, prestats de l’obra de la casa, per poder continuar treballant dilluns. 

La part social comencem la setmana reunint-nos amb el govern d’estudiants per tal d’informar de les dates de totes les activitats, saber la seva opinió i demanar la seva col·laboració en el disseny de totes. Les proposicions són ben rebudes i els alumnes participen activament dient com els hi agradaria organitzar-ho. Presos tots els acords ens posem en marxa!!
Els alumnes decideixen la ubicació dels cubells de brossa. Repartim tres cubells per cada dos o tres aules i un per la sala de professors i consergeria. Comencem recorrent totes les classes, conjuntament amb els representants del govern d’estudiants i els cubells de brossa per sensibilitzar a tot el CEM de la importància de reciclar el paper que llencen al terra de les aules. D’aquí uns dies us expliquem el resultat!
Continuem amb el projecte d’intercanvi de correspondència, aquesta setmana la dediquem a assistir a les diferents classes d’informàtica per ajudar als alumnes a escriure les cartes a Word. Un cop guardades totes les cartes al disc dur ens disposem a enviar-les als professors de Solsona. Aaaaah!!! Resulta que les cartes d’un grup no s’ha guardat correctament, ens toca reescriure-les de nou... Per si no en tenim prou l’Internet deixa de funcionar i esperem al dia següent per poder-les enviar per correu electrònic... És ben bé que els ritmes són uns altres, paciència i bons aliments ça c’est Àfrica!
També preparem els cartells per la Jornada de la Creativitat es farà el 4 de juny i està obert a tot el CEM, l’únic que han de fer per participar és recitar un poema, cantar una cançó o bé cantar un rap i escollir la llengua amb la que ho volen fer. Tot i així, n’hi ha algun que diu que vol ballar i com no hem acceptat la proposta. Per acabar la jornada es farà una petita obra de teatre per sensibilitzar als alumnes de com afecta la comunicació en les relaciones afectives.
Aprofitem per reunir-nos amb Mn. Drame per organitzar les Jornades Esportives i s’acorden les activitats. Hi haurà un torneig de futbol entre tots els cursos amb dos categories; femení i masculí, el masculí només pels alumnes que no portin ambandia (el pany per la circumcisió), hi haurà també una cursa d’atletisme i una demostració de gimnàstica artística.
El dissabte anem a Thionk-Essil amb vuit alumnes, cinc de 5è i tres de 4t per tal d’assistir a les jornades d’orientació professional. Tot comença amb retard, per sort la música a tota màquina fa que els alumnes es distreguin. Desprès del discurs d’obertura realitzat per diferents professionals de la regió, passem a recórrer els estands i són els alumnes del Lycee de Thionk-Essil els que fan les explicacions i donen les diferents informacions. Continuem amb la música per distreure al personal per intentar fer veure que les hores no passen, a les 15:30h comencem a dinar... Quina gana!! Malauradament, els protocols s’han de seguir i per més que ho intentem no ens deixen dinar conjuntament amb els alumnes. Donat que a la tarda no hi ha activitats decidim tornar cap a casa.
Arribades a casa decidim descansar, estem cansades de passar tot el dia esperant. L’Olga per això s’anima i se’n va al riu a ajudar la mama en una jornada de pesca. Mentrestant la Lara i l’Anna visiten el riu de Thionck. 

El diumenge fem diferents activitats, la Lara i l’Anna s’animen a netejar el pati de casa que fins ara no era res més que un abocador per cremar les escombraries. Queda un espai “chill out” entre bancs, catifes, pèrgoles i plataners molt agradable i tranquil. La Nadia aprofita el matí per caminar i gaudir del paisatge de la Casamance, després conjuntament amb l’Olga revisen el pressupost de la part social. La tarda la dediquen a fer el ritual dels tres tes.

Festival de la dansa i música a Thionck Essyl

Voluntaris del C.E.M. portant brics a l’obra

Combat de lluita senegalesa a Thiobon

Col·locació del perímetre de brics per la solera. Ansoumana i Abdoulaya

Treballant el perímetre de la solera

Col·locació dels brics al sòcol dels murs. Adama

Compactació de la capa de sorra. Ansoumana i Ibrahima

Voluntaris del C.E.M. traient la sorra de l’obra per l’any vinent

Capa de sorra compactada finalitzada i encofratge per la capa de morter

Tub de drenatge per l’impluvi

Cartells amb els horaris dels grups de voluntaris. Olga i Nadia

Traducció de cartes amb els alumnes de 3rB. Olga

Traducció de cartes amb els alumnes de 3rA. Nadia

Reunió amb el govern d’estudiants. Mn. Séne i Nadia

Sensibilització a la classe de 3r A del funcionament del reciclatge de paper. Govern d’estudiants. (Aula construida per Base-A i ASEB l'any al 2015)

Punt de recollida de paper. Govern d’estudiants i Olga

Col·locació dels cartells indicatius de com fer el reciclatge. Olga i Nadia

Classe d’informàtica amb els alumnes de 4rt C. Olga

Jornades d’orientació professional a Thionck-Essyl. Alumnes 4rt i 5è del CEM

Jornades d’orientació professional. Alumnes 4rt i 5è del CEM, alumnes Lycée Thionck Essyl, Olga i Nadia