1.5.16

BIBLIOTECA al C.E.M. MLOMP: brics fets i formigonat a punt d’acabar!


























Gassoumaye!

A Mlomp ja tenim els brics fets i formigonat a punt d’acabar. Voluntaris per agafar aigua del pou organitzats i conceptualització de l’activitat de correspondència i la d’orientació professional encaminada!

Aquesta setmana, des de la part arquitectònica, hem treballat les armadures, el formigonat i els brics. Dediquem el dilluns i el dimarts per treballar amb el Kambel i acabar de lligar i muntar les armadures. Els voluntaris de la classe de 5èA ens ajuden a transportar l’acer en hores de descans. Hem acabat el treball al taller així que ens dediquem a lligar les armadures que necessiten ser realitzades in situ a l’obra. Només ens falten les platines dels pilars i ja estarà tot l’acer col·locat. Els paletes continuen treballant sense parar amb el formigonat. 

A partir de dimecres ens posem amb els brics plens de formigó que necessitem per realitzar el pou i la solera de la biblioteca. Aprofitem l’embasament que van construir les cooperants de l’any passat per emmagatzemar aigua necessària per la realització dels brics. Divendres acabem els 1000 brics plens, ara toca regar-los durant tres dies matí i tarda. Dissabte continuem amb el formigonat.

Ens ha servit de gran ajuda la participació dels voluntaris que s’han anat implicant en el transport d’aigua tant per la realització dels brics com per el formigonat. 

Comencem a moure fils amb l’estructura de fusta de la construcció. Ens agradaria aprofitar la nostra estada aquí i si tenim temps i recursos avançar els treballs de la segona fase. Hem parlat amb el Kalilou, el fuster, perquè ens faci el pressupost de l’estructura de fusta tant dels pilars i de la coberta com del mobiliari interior. 

Ens comuniquem durant la setmana amb els comerciants de Zinguinchor per comprar les platines. El tema se’ns complica al no trobar planxes d’acer i creiem que el millor es tornar a Zinguinchor amb el Principal la setmana que ve. 

També visitem Thionck per conèixer els nous voluntaris que treballaran amb el projecte de Base A i Foundawtion. Aprofitem per preguntar-los-hi diversos temes de l’execució de l’obra.

L’agost s’atansa i amb ell la cita més esperada pels habitants de Mlomp. El poble s’omplirà de senegalesos de tota la Cassamance intrigats i emocionats per viure la tradició més desitjada de la ètnia Diolà. És per això que tothom s’encarrega d’enllestir les seves cases com abans millor i de construir noves tendes i fosses per acollir tots els convidats. No deixem escapar l’oportunitat d’aprendre i fer el seguiment de les construccions i els mètodes d’execució participant i ajudant en el que faci falta. 

El tret de sortida es donarà amb la gran entrada al bosc secret on els iniciats passaran tres setmanes i realitzaran els rituals i actes restringits per la resta de la població. La festa posarà punt i final fins a la pròxima edició, d'aquí a uns trenta anys, amb la sortida del bosc i tots els iniciats, ja homes, preparats i aptes per casar-se. Guardaran l’”embatx” i tots els ornaments que durant l’any han lluït i Mlomp deixarà de viure les danses continuades i els “boom boom” que ambienten els carrers i places fins la pròxima “fête de l’homme”. 



Des de la part social aquesta setmana l’hem iniciat la setmana tatxant de la llista una tasca pendent, acabar de passar el documental “Binta i la gran idea” a l’escola elemental per tots aquells alumnes que divendres passat no ho van poder veure per problemes de corrent elèctrica. Quedem meravellades de l’assistència i la participació dels alumnes, es barallen entre ells per ser el primer en entrar a l’aula i desprès per poder donar la seva opinió. La col·laboració dels professors per dinamitzar el debat és de gran ajuda i facilita el bon desenvolupament de l’activitat. L’agraïment final és digne de veure, els alumnes cantant-nos una cançó, aplaudint i els professors eternament satisfets que haguem pensat en ells per aquesta dinàmica. No tenim paraules!!

Comencem a organitzar els grups dels voluntaris basant-nos en les hores no lectives dels estudiants, és com un puzle difícil d’encaixar ja que volem que totes les classes s’hi impliquin i hi destinin com a mínim una hora a la setmana. Desprès de trencar-nos molt el cap aconseguim quadrar-ho. Quan ja creiem que ho teníem tot a punt “el maçon” decideix que amb tres dies a la setmana és suficient!! Per sort el Sr. Fayé i el Sr. Séne entomen la iniciativa i són ells els que acaben d’ordenar els grups perquè tots hi participin. Tot i així, tenint en compte el ritme africà, no és fins divendres que tenim finalment tots els grups definits. El proper dilluns ja començaran de manera ordenada.

La organització de voluntaris consisteix en la creació de petits grups (de 10 a 13 alumnes) per classe on en cada grup hi ha un responsable per tal d’avisar a tots els altres. L’horari dels voluntaris és de 8 a 12 hores i el calendari amb la relació de dies i grups està penjat a la pissarra de davant de la sala de professors.

El projecte d’intercanvi cultural mitjançant correus electrònics avança progressivament. Un cop reunits amb tots els professors implicats (equip pedagògic, espanyol i informàtica) decidim el funcionament. Primer de tot, el professor d’informàtica serà el responsable de demanar a alguns professors que ens deixin els seus portàtils, ja que a l’aula d’informàtica no hi ha wifi i és difícil fer-lo arribar.

La metodologia és que els alumnes escriuen la carta a la classe de francès, desprès la traduiran a la classe d’espanyol, a la d’informàtica la passaran a word i finalment el dimecres tarda l’enviaran als altres alumnes. Fent que una setmana s’envia el correu i a la següent es rep. Així doncs, tots els dimecres tarda seran els dies que dedicarem a aquesta activitat, començant el proper dimecres amb la creació d’un compte de correu electrònic.

En total hi participaran uns 90 alumnes de 3r i 4t i per no ser menys, els quatre professors també volen nodrir-se d’aquest intercanvi.

Acabem la setmana perfilant l’activitat relacionada amb l’orientació professional destinada als alumnes de 3er i 4t. Com ja havíem comentat treballem conjuntament amb el Mn. Baldé professor de Thionk Essil i l’equip pedagògic.

Arribem a la conclusió que la realització d’unes jornades al CEM de Mlomp sobre l’orientació professional ens marxa del pressupost


, així que l’alternativa que hi trobem és que 5 alumnes de cada classe (15 en total) es desplacin a les jornades de Thionk Essil el proper 6 de maig i a posteriori, traslladin tota aquella informació rebuda a la resta de la classe. 



Complementarem aquesta jornada amb la xerrada informativa anual d’un professor de Ziguinchor i passarem un test psicotècnic que ens han enviat des d’una empresa d’orientació professional del Bages, per tal d’ajudar a orientar vocacionalment als alumnes.

Passem el cap de setmana entre remullades al riu i amb impaciència perquè arribi la propera setmana i així començar a realitzar activitats amb els alumnes del CEM, esperem que la sort ens acompanyi i el dimecres la connexió a Internet sigui bona per fer la creació dels correus electrònics.

Lligant les armadures de la fonamentació in situ. Kambel

Voluntaris del C.E.M. pujant aigua del pou

Voluntaris del C.E.M. omplint d’aigua el pou per la realització de brics

Realització dels brics. Ansoumana, Adama, Abdoulaya i Kalilou

Remull dels brics acabats. Lara i Anna

Abocant el formigó a les sabates corregudes de la biblioteca. Ansoumana i Adama

Visita noies de Thionck a Mlomp. 

Canviem l’horari dels cartells per la visualització del documental. Olga

Visualització documental escola elemental. Alumnes de CEM2 i CEM1, Director, Olga

Desgranant l’arròs. Lara i Anna

Desgranant l’arròs. Nadia

Organització dels grups de voluntaris. Mamadou Séné