14.5.15

Escola a Mlomp: la clau de la participació

Una setmana més, des de Mlomp, rebem les notícies dels dos equips, que treballen per la millora integral de l'escola pública de secundària:

"Pel que fa a la part arquitectònica, estem molt contents ja que per fi aquesta setmana hem pogut començar a aixecar els murs! Dilluns vam rebre la segona tona de ciment a l’obra i durant tota la setmana hem seguit amb la producció de maons. A més, dimecres varem firmar el contracte per l’estructura de fusta amb el fuster, que ja està en marxa; i dijous vam anar a Zinguinchor per comprar material d’obra (serra i recanvis per a tallar les cantonades dels bricks). 

L’Assane (el paleta) va tornar de Gàmbia dijous tal i com estava previst, i així divendres varem fer el replanteig de les cantonades i dissabte les varem començar a construir, mentre l’equip de l’Ibrahim segueix produint bricks. L’Ansu i l’Omar són dos voluntaris molt constants que han participat molt activament en la fabricació dels maons, cosa que ens ha permès estar amb l’Assane replantejant les cantonades mentre hi segueix havent 5 persones (3 treballadors i 2 voluntaris) ajudant amb les barreges i premsa dels maons.

Pel que fa la implicació de la comunitat, tenim molt bones sensacions, tant amb l’equip de professors, secretaris i director, com amb els alumnes i l’associació de pares, ja que cada vegada els veiem més implicats amb el projecte i com més veuen que avancem més motivats estan (tots ells i també nosaltres). Els alumnes ens ajuden amb temes més senzills com portar aigua i traslladar els bricks."

Berta i Carlos




"Pel que fa a la part social, podem dir que aquesta ha estat una setmana de reunions! Ja hem aconseguit trobar un dia per realitzar la xerrada sobre sexualitat, que durà a terme la infermera i el doctor del poble, i una data per la projecció i debat de la pel·lícula que va ser escollida amb el govern d’estudiants.

El dijous vam visitar el centre d’adolescents de Ziguinchor per aconseguir la pel·lícula. Ens va agradar molt conèixer aquest centre, ja que ens va fer pensar amb els centres de salut jove que tenim per Catalunya. Va ser un dia intens ja que també vam aprofitar el viatge per comprar el material necessari per fer les altres activitats planejades. També aquesta setmana i després de moltes dificultats hem aconseguit contactar amb la presidenta de l’associació de dones per convocar una reunió per captar més voluntaris. Estem molt contentes!

A més, estem veient que les classes d’espanyol ens estant sent de gran utilitat, ja que ens serveixen d’instrument tant per apropar-nos als alumnes i detectar quines són les seves preocupacions i inquietuds, com també per apropar-nos a la realitat i funcionament de l’escola en general.

El dissabte va ser un dia ben complert ja que des de les 9 fins a les 8 del vespre, vam assistir a la jornada esportiva organitzada des de la Comissió d’esports. Va ser un dia ple d’emocions. A més, el camp de futbol estava ben bonic, ja que el dia abans ens havíem organitzat amb els estudiants i professors per pintar les porteries, cremar la brossa del camp i pintar al mur de l’escola amb el lema " Esport sense violència" en francès, català, espanyol i diolà. Tot això és el que havíem parlat a la reunió feta amb el govern d’estudiants i la comissió d’esports.

Aquesta setmana, per fi, hem fet la reunió amb l’associació de pares, representants dels barris, l’associació de dones i el director. Ha sigut una reunió llarga i molt discutida, però pel que sembla a partir d’aquest divendres ja hi haurà el primer grup de pares i de dones per ajudar en la construcció de l’aula. Ens han dit també que en la propera reunió de dijous podrem concretar l’organització de voluntaris per barris. De moment tot pinta genial, esperem que segueixi així!. A poc a poc anem avançant amb els nostres objectius. Pel moment estem contentes amb la feina feta i sobretot amb la participació i entrega que percebem per part detota la comunitat. El que ens porta més de cap és l’organització i constància en el nombre de voluntaris. Tot i així, aquesta setmana tindrem l’oportunitat de parlar amb l’associació de dones i amb l’associació de pares sobre aquest tema.

Pel que fa al dia a dia de tot l’equip, en general ens sentim molt contents i integrats: els dies passen ràpid i hi ha molta feina a fer però tot i així quan hi ha festa al poble anem a veure la lluita tradicional o bé a ballar a la festa de les dones o a veure el “Cumpo” (dansa tradicional). Com que sempre van molt ben vestits, per totes aquestes ocasions ens hem fet roba amb teles africanes i els hi fa molta gràcia que anem vestits així (encara que no són vestits tradicionals).
A la casa ja som un més de la família, juguem amb els nens i dibuixem amb ells, fem te senegalès amb els joves de la casa (la première, la deuxième et la troisième fois) i de tant en tant cuinem “plats toubab” amb la mare. "

Marta i Gina