11.5.17

PROGRAMA AWASUKA: Primavera 2074




Des del passat 25 d’abril, els dos awasukeros  Victoria Solina i Angel Joaniquet ja resideixen a Bhimphedi, han estat dues setmanes de “solape” intens, on amb aquest curt període els nous voluntaris han escalfat motors i han fet rodatge per la pujada a Supping, un dels Wards on ha posat el primer peu el programa Awasuka.

Després de la càlida rebuda del equip al poble composat per la Monica Sans, Jose Carlos Gàmez i Andreu Llull, es va fer el traspàs de competències per part dels cooperants. Per  seguir el mateix ritme de treball en el prototips, encara en obra, i transmetre el coneixement adquirit sobre els nous emplaçaments on l’equip d’Awasuka actuarà a Supping.



Aquesta primera fase del projecte, intervé en 7 habitatges, dos a Talo Supping, Hareram i Aku-prassad  i les altres 5 a Matlo Supping,  3 en la comunitat Devkota, i dos més, Chanomati i la del Niranjan Pudassainee.

Una de les propostes d’iniciació que van suggerir els voluntaris residents va ser, aquell mateix primer dissabte de l’estança dels nouvinguts, fer una excursió fins el Hati Sudhe dada, una de las escarpades muntanyes del municipi. Des de l’altura els nous Awasukeros  podien veure els diferents Wards i així poder imaginar una idea general de Bhimphedi.  Aquesta excursió  es  va fer amb altres voluntaris de Balmandir, també nouvinguts des de feia poques setmanes.





S             SUPPING

Amb l’excursió al Hati Sudhe. Es va passar per Supping, on es va aprofitar per passar pels emplaçaments dels nous beneficiaris i veure el nou workshop que es vol desenvolupar, abans de les obres. Aquest workshop, és realitzarà a l’habitatge cedit pel cuiner de Balmandir Ram a prop d’una de les primeres cases que es volen construir. Amb aquesta excursió, servia per poder materialitzar el terreny de les noves construccions on anteriorment  Jose Carlos i Andreu havien fet el replanteig de les cases. Així, els nous voluntaris podien veure amb els seus propis ulls la situació dels terrenys i  la magnitud dels emplaçaments.


Gran part d’aquestes noves construccions, es faran amb sistema constructiu Dhunga-Mato (Pedra i fang) inspirat amb l’arquitectura “newar”, patrimoni del País. Per els habitatges de Talo Supping s’utilitzarà un  sistema confinat de blocs de formigó.
Els nous voluntaris estan apunt per començar la fonamentació dels nous projectes, com la del Niranjan o en Ghana Nath, parcel·les amb runes de l’antic habitatge com la Chanomati o la Bimala i parcel·les on encara s’havia de fer la demolició de tota l’habitatge com en Hareram o l’Aku Prassad.
Els nous voluntaris no les tenien de totes clares poder  finalitzar gran part de l’estructura abans de l’època dels monsons, però la Mònica els va tranquil·litzar al explica’ls-hi que, segons la tradició nepalesa, quan tenen clar un objectiu, ells són capaços de treballar de sol a sol per assolir-ho. Van denominar-lo “l’esperit sherpa”.  Que pot ser més fort la ment que el físic. 



H            HETAUDA

Una altre aprenentatge de les tasques de responsabilitats, és la de conèixer els comerciants que proporcionen els materials al programa, des de eines, guants i acabats, fins a planxés, acer o lones.
En aquesta expedició, van participar en Jose Carlos, la Victoria i l’Angel, juntament amb el nostre mistri e intèrpret del programa Niranjan Pudassainee, ja que a Bhimphedi, hi han escassos treballadors que  sàpiguen parlar nepalès, angles i hindú fluid.
Durant la visita a Hetauda, es va aprofitar per fer algunes compres de previsió pel prototip de dhunga-mato i els últims acabats del prototip de Santamaya. Una de les compres, va ser el dipòsit d’aigua de 1000 L per el multisports.
Totes aquestes compres ens van servir per veure les sinergies de les compres que capitanejava en Niranjan, ja que totes les contraofertes dels materials i acords amb el preu dels  transports a Bhimphedi les feia ell amb nepalès.


La Mónica, que estava fent gestions a Kathmandú sobre el programa, ens va organitzar una reunió amb els membres del Rotary club a la seva seu de Hetauda.  Navaraj Pudasaini, un dels membres, ha sigut un molt bon contacte per aconseguir les fustes del govern. El Rotary ens ha ajudat molt i ha realitzat  una molt bona gestió e insistència en el procés de compra de les fustes.


Una vegada  acabada la reunió, vàrem acordar amb els del Rotary Club quedar després de dinar a la serralleria del govern per parlar dels últims detalls sobre el pagament de les fustes i la quantitat. Va ser quan el Niranjan ens va suggerir anar a la “samosa House”. Un restaurant a prop de la zona on fan les millors samosas de tota la ciutat. (la samosa es un menjar molt típic nepalès, que consisteix en una cresta triangular amb farciment de diferents verdures i patates).
Al acabar de dinar vàrem anar directe a la serraria, on després de negociar la fusta que necessitàvem amb els marges i quantitats, el comerciant ens va dir que tornéssim al cap de dos dies que tindria les fustes llestes.




DM        DHUNGA- MATO

El Jose Carlos i l’Andreu varen dedicar gran part del temps en les obres del Dhunga-Mato i el seu treball va donar la seva recompensa.  Finalitzada la seva estructura de fusta interna i els murs amb un període de tan sols 4 mesos, han  proporcionat al programa  avanços  significatius.
Amb l’arribada dels nous voluntaris, les obres, estaven a l’espera de les fustes del govern per així poder finalitzar la teulada, última part estructural del prototip. Però, tot i la laboriosa tasca que ha sigut obtenir les fustes per roof frame, el prototip no es va aturar.
Un dels objectius abans de les pluges era cobrir el prototip per no danyar tota l’estructura de fusta interior, a part, degut els forts vents  les lones es trencaven. L’equip sencer, vam decidir que una de les millors formes per evitar la succió de la lona era aplicar la tècnica empleada del tempory shelter,  construït per la Vicky i l’Adri un any enrere, però considerant la magnitud de la nova estructura.


Les últimes setmanes es van aprofitar per construir la fosa sèptica i acabar les latrines, amb l’arribada de la Victoria i l’Angel es va començar el replanteig del dipòsit d’aigua i l’encàrrec del Ferrer d’una estructura metàl·lica per elevar el dipòsit.


Amb la marxa dels antics voluntaris, la Victoria i l’Angel varen començar el replanteig de la fonamentació de l’estructura del dipòsit d’aigua. La primera opció dels treballadors, va ser col·locar els daus de formigó en contacte amb el mur de la fosa sèptica, tant la Vicky  com l’Angel, van decidir parar-ho, donada la proximitat al mur de contenció, de dos metres de profunditat. La dificultat que es va trobar va ser la de rebaixar el talús que es trobava al costat de la fosa sèptica. A causa dels pocs treballadors i de la dificultat del treball d’excavació en aquest terreny rocós, els estudiants de la UPC es van trobar  que aquesta tasca s’allargarà més del que tenien previst. L’equip al veure la lentitud alhora de rebaixar el talús amb eines manuals, van prendre’s el treball amb paciència i filosofia. 



CB          CONCRETE BLOCK

El prototip de la SantaMaya ja esta finalitzat!! Després dels últims acabats de fusteria, fets pel Niranjan,  ja podem posar un altre projecte dins del sac d’Awasuka. L’habitatge començat a l’Octubre, ja està llest per que la seva resident, comenci a viure a la que és la primera casa social del programa Awasuka feta amb sistema constructiu de bloc de formigó confinat, un sistema antisísmic.





B            BHIMPHEDI/BALMANDIR

La Mònica, amb molta energia i aprofitant els seus últims dies, va reforçar la imatge d’Awasuka davant el poble atorgant al VDC de Bhimphedi, un plànol de conreus i geogràfic de tot el territori, fet a Barcelona i realitzat per en Marc Crespo, (estudiant de topografia de l’UPC), també va organitzar una reunió explicativa del sistema del bloc confinat als veïns de Supping per guanyar el seu suport amb aquest sistema innovador al municipi. Després de l’exposició, va donar la sensació d’haver captivat l’atenció dels assistents, potencials beneficiaris.


Comencen les classes! Els nous voluntaris van quedar sorpresos amb la facilitat que tenien el Jose Carlos i Andreu de comunicar-se en nepalès amb la gent del poble. Donada la situació de que part del nostre staff no parla anglès, la Victoria i l’Angel van descobrir que tenir nocions bàsiques de nepalès facilitaria molts els malentesos que es cometien a causa de l’idioma, va ser quan  es va demanar al Dani si podria realitzar unes classes magistrals de nepalès.



A            ACTUALITAT

Les eleccions del Nepal estan a la volta de la cantonada! El pròxim 14 de maig, tindran lloc les eleccions estatals del país per escollir el primer ministre. Durant aquestes últimes tres setmanes les banderoles van començar a brotar a les cases dels nepalesos com el verd d’aquest país amb les primeres gotes. Aquesta ultima setmana, anomenada setmana de reflexió, on els nens no van a l’escola.  Els Meeting i festes van pujar en intensitat tornant la setmana en una veritable festa de la democràcia, on els diferents partits es feien veure pels carrers amb les seves banderes i càntics. Aquesta també a sigut una de les raons perquè diferents treballadors no han pogut assistir el treball, pel seu compromís amb els seus partits.