22.3.15

Projecte A Naré: una setmana molt emocionant!



Sovint, quan parlem de cooperació per al desenvolupament, posem el centre d'atenció en els anomenats "beneficiaris", aquelles persones que "reben l'ajuda" o que surten "beneficiats" de les accions que realitzen les ONG's. Des del nostre punt de vista, les voluntàries cooperants que es desplacen de Barcelona a Senegal per participar en els projectes són també grans beneficiàries i moltes vegades el veritable "desenvolupament" és el seu propi creixement personal. Ens ho demostren amb les seves cartes, plenes d'emoció per les experiències viscudes, pels aprenentatges rebuts, pels descobriments en relació a altres maneres de viure, allunyades del consumisme i l'egoïsme. Com a mostra d'aquesta reflexió, llegiu la setmana plena d'emocions que han viscut l'Andrea i l'Emma:



BUNUKANE?

Acabem d'acomiadar la Judith i la Laura! han marxat tristes perquè encara que portaven uns dies despedint-se de les dones amics i treballadors, han hagut de sortir d'hora al matí i encara hi ha amics que pregunten per elles; han deixat un molt bon record a tot Thionk Essyl.

Marxen sabent que han aportat molt a les dones de Thionck Essyl, però que s'emporten encara més del que podiren imaginar quan van arribar ja fa dos mesos i mig; grans amics i amigues i milers d'experiències inoblidables de les que han après molt.
Abans de marxar, han tingut la sort de poder veure al petit de la Fatou que va nèixer el 19 de març, un dia deprés de l'aniversari de l'Emma, com veieu han sigut uns últims dies amb molt actius, naixements, aniversaris, festes de comiat i tot seguit ens espera una boda, ja tenim els vestits que ens deixen preparats per demà, són maquíssims!

Ahir divendres vam començar amb les primers filades de BTC's, ja es comença a intuir la primera habitació! Sovint estem a sobre dels paletes, controlant la junta que que deixen entre brick i brick, però a poc a poc sembla que ens van fent cas ;)

També hem començat amb la fabricació de "bricks" (totxos) de "bancó" (tova), aquesta vegada les particions interiors són ben poques i amb quatre o cinc dies esperem tenir-los llestos. 

Aquesta setmana hem tingut la fabricació dels BTC's una mica aturada, ja que han fallat l'assistència un parell de barris i per tant no hi havia sorra tamisada per poder fer la barreja. Amb l'Abdoluaye, hem tingut la idea d'anunciar a la ràdio a quin barri li toca venir l'endemà, a veure si entre això i el calendari, aconseguim tenir cada dia dones a l'obra.

Estem tirant endavant amb les fusteries, ja hem fet la primera comanda de planxes de fusta vermella, que si tot va bé, en quatre dies estaran llestes. Llavors encara faltarà deixar assecar la fusta, per evitar que es deformi un cop muntada, fer el "rabotage" (polir) necessari, i tallar les peces a mida.

Ja hem aconseguit un camió per anar a buscar la palla, que la tenim demanada des de fa temps. Dilluns anirem cap a Sindone a buscar-la, com que ho tenim tot bastant lligat, esperem poder carregar el camió cap al migdia i poder arribar a Thionck Essyl a una hora prudent, que tothom ens recorda com a un anèctoda graciosa, que l'any passat no van arribar fins a mitja nit!

Tenim la pissarra cada cop més plena! I l'alegria de les dones quan els dius quatre paraules en diolà ens dóna energia per seguir ampliant vocabulari!

Emma i Andrea!