10.4.14

Projecte A Naré: l'edifici puja!



























Noves noticies i fotografies de l'Aina Tugores i l'Àngela Garcia, les nostres arquitectes voluntàries a Senegal! Aquesta setmana han visitat l'escola d'Ourong, que vam construir entre el 2012 i el 2013. D'altra banda a Thionk Essil, l'edifici pel centre de formació per a dones comença a pujar!

Hola!!
Aquest cap de setmana vam aprofitar que, entre la festa de la independència i que havíem d’esperar a desencofrar, teníem temps de fer un viatge una mica més llarg i vam anar a visitar Ourong. Ens vam retrobar amb el Boubakar i Ibu (el cap del poble) a Elinkine i vam anar tots junts després de la festa del 4 d’abril amb la piragua a Ourong.

Vam fer el recorregut per tot el poble per saludar i tothom ens van rebre molt contents i van preguntar molt per la Teresa, el Pepe, Maria, Mireia però sobretot per la Jazz. No hi va haver ningú que saludéssim que no se’n recordés de tots els que hem passat per l’illa. Tornar a veure l’escola, aquest cop totalment acabada fa molta il·lusió. Ja hi ha pupitres a l’interior i els alumnes ens van dir que estàvem molt contents d’estar en aquella classe perquè és la més maca. També ens van dir que en la nostra classe mai fa calor, que de fet fa fresqueta (però que s’hi està bé). Sí que vam veure que han hagut de ficar un petit parasol a sobre de la pissarra, en la cantonada on la coberta és més alta i just entra el sol en aquest racó a les primeres hores del matí. I vam tallar el “crintin”!! També vam parlar amb el Moussa (fuster) perquè fes les inscripcions i va semblar molt receptiu (ja veurem si ho fa, li vaig preguntar si havia perdut el paper de les inscripcions de l’any passat i hem va dir que encara el tenia, que simplement no ho havia fet).

A Thionk Essyl la situació no ha canviat molt. Com us vam dir, ens van prometre que tindríem la fusta aquí la setmana passada però ens van dir que tenien un problema per trobar un camió però que la comanda estava llesta. Quan els hi vam dir que si ells no trobaven un camió hi aniríem i els hi descomptaríem el transport llavors van dir que, en realitat encara faltava una part de la comanda. En quant podem, si demà no en sabem res, tornarem a anar-hi personalment perquè això no pot continuar així.

Avui hem formigonat 8 pilars més i demà començarem a aixecar murs en els trams on els pilars ja estan desencofrats. També hem parlat més seriosament amb l’Eno perquè estava acumulant retràs i ja li vam dir la setmana passada però no hi ha hagut cap canvi. En general treballa bé però de tant en quant li hem de recordar que hi ha un calendari que s’ha de respectar (perquè això aquí no es porta gaire). El problema és que aquí surten festes de sota de les pedres, i si no és festa és un enterro i, com aquí es coneix tothom, sempre és algú que els hi queia proper.

Els Sekou (btcs’s) segurament acabarà els btc’s aquesta setmana però de totes maneres en tenim molts ja curats per començar a aixecar murs. Amb els adobes no hi ha cap problema perquè ja fa tems que estan acabats. Això si, no són els brics més macos del món (és que els btc’s són molt macos) però hem vist per aquí que tots fan més o menys la mateixa pinta.

Per cert, no se si ho vam dir en un altre email però la porta de l’aula d’informàtica que dóna cap a l’entrada (no la que mira a l’impluvium), que estava una mica pendent de fer-se o no en funció del que ens diguessin aquí finalment creiem que el millor és eliminar-la. Ens han dit que, a més de que és més segur tenir només l’altra porta, en l’estació de pluges el vent bufa molt fort de l’est i llavors la porta quedaria massa exposada al vent i l’aigua. Per tant, farem que el banc agafi tot l’ample del mur perquè no quedi raro ara que no hi ha porta.

Molts petons i abraçades,

Àngela i Aina
Col·locació dels encofrats dels pilars

L'Aina explicant com ha de ser la coberta segons la maqueta de l'edifici.

L'aula de primària de Ourong en ple funcionament.