3.3.18

PROGRAMA AWASUKA: El comiat d’alguns i la benvinguda d’altres, un relleu ple d’emocions

Namaste sati! 

El relleu de la Marta, la Irene i en Martí al nou torn ja està apunt d’acabar, una etapa acaba mentre que una nova esta apunt de començar.

No hi havia millor manera de celebrar-ho que amb l’encesa d’un gran foc (THULO AAGO) durant una màgica nit de quasi lluna plena ( PURNIMA ), mentre menjàvem, rèiem i gaudíem de la festa per a acomiadar a la Marta i el Martí que marxen cap a Barcelona.

SUVA YATRA SATI! ( Bon viatge amics! ) Best of luck!






































La setmana de relleu ha sigut molt complet ja que gairebé tots els beneficiaris han avançat en les seves cases i així em pogut conèixe‘ls bé tant a ells com als seus treballadors. Així doncs, cada matí, després del nostre esmorzar necessari per agafar energies, enfilàvem muntanya amunt cap a la que serà la nostre ruta quasi diària: primera parada a Talo Supping on hi ha les cases de 1.Hareram ( Dos espais de Bloc ) i 2.Aku Prasad ( Dos espais de Dungha Mato ). Segona parada Madlo Supping on hi trobem la resta de cases: les dues socials de 3.Bimala i 4.Ghana Nath ( Un espai de Dungha Mato ), les d’en 5.Devraj i 6.Chanumati ( Dos espais de Bloc ), i la d’en 7.Niranjan ( Quatre espais amb passadís de Bloc ). 

TALO SUPPING 

A la casa de de 1.Hareram ( Dos espais de Bloc ) s’ha acabat de fer la PLINTH BEAM. Durant cinc dies els treballadors han excavat el forat dels fonaments( 1 metre de profunditat per 80 cm d’ample ); fet la fonamentació de pedra i fang ( DUNGHA MATO ); tallat, doblegat i col·locat els rots de la plinth beam; i fet l’encofrat de fusta per a finalment fer la cimentació d’aquesta amb una barreja de proporció 1.3.3. Ara caldrà esperar l'assecat del formigó uns 5 dies i anar-lo regant una mica cada dia per a que no s’esquerdi.
Moment final de la cimentació de la 'plinth bam', molt bona feina (rambro kam)! 






















MATLO SUPPING 

En la visita a 3.Bimala i 4.Ghana Nath ( Un espai de Dungha Mato ), les dues cases Socials, hem estat fent un replanteig de l’ubicació de portes (DOKA) i finestres (JAAHL) conjuntament amb els beneficiaris , per tot seguit iniciar la construcció de les fusteries artesanals a mans de dos fusters especialistes.
Tècnica manual per fer el forat de travat entre peces de les portes






































La casa d’en 7.Niranjan ( Quatre espais amb passadís de Bloc ) també va avançant. Aquesta setmana ha realitzat la solera , començant per la compactació del terra, seguidament d’una base de pedra (DUNGHA) comprimida i finalment una doble capa de morter amb proporció 1.4.4 la qual serà l’acabat final del terra de casa seva.
Treball en equip a casa d'en Niranjan, tota la família contribuent en la realización de la solera






















BHIMPHEDI 

Finalment, vam aprofitar un dia de menys feina a Supping per a quedar-nos a Bhimphedi i realitzar els últims acabats del Prototip de Dhunga Mato. Per una banda vam aplicar un arrebossat primari de fang, aigua i palla i per altre banda un arrebossat final de fang i aigua per donar una imatge fina homogènia.
La Marta aplicant l'arrebossat final a una de les parets del prototip

Fang, mà i sol (mato, haat ra suria)































































Fins aviat amics! 
Records des de Nepal a allà on sigueu. 

IAIA