7.4.17

BIBLIOTECA AL C.E.M. MLOMP: gràcies als voluntaris, "la productivitat se’ns en va de les mans"!




Diumenge, 19 de març de 2017

Aquesta ha sigut, per ara, la setmana més intensa que hem passat aquí. El dilluns al matí, òbviament una hora més tard de la hora especificada, comencen a arribar els voluntaris per ajudar-nos amb la construcció dels murs. Ens havien dit que serien uns 10-15, i n’acaben arribant 30. Abans que l’Anna o el Pepe puguin ni tan sols intentar donar una ordre o indicació, ja els teníem fent palades, remullant la terra, fent boles de cob i aixecant el mur! Com que són voluntaris, no ens sentim en cor de donar gaires ordres, tot i que acabem assolint una relació de respecte mutu amb la majoria d’ells, que accepten les nostres indicacions –fins a un cert punt. 
Acostumats com estan, els habitants de Mlomp, a construir amb argila, ens donen mil voltes a l’hora d’organitzar-se. Tot i que sembla un batibull d’africans movent-se amunt i avall sense cap ordre, acaben fent en cinc hores la feina que nosaltres havíem calculat que trigaríem cinc dies. No està mal! Sent així, canvia tota la organització i els temps, hem de reorganitzar el nostre cronograma i, sobretot, ens hem d’espavilar a fer en un dia, el que teníem previst fer al llarg d’una setmana. 
El dimecres ja no son 30, sinó 50. La productivitat se’ns en va de les mans, i aquest cop triguem 4 hores escasses a fer una nova filada de cob i col·locar els premarcs de les finestres. Els voluntaris semblen contents i riuen sovint, i nosaltres ens morim de ràbia per no entendre el diolà i no poder entendre les bromes que es fan entre ells. 
La resta de dies ens els passem donant-li un repàs als murs (que siguin regulars en tots els punts), controlant que la construcció de les estanteries vagi per bon camí, tallant i vernissant el bambú per les finestres i, com no, assistint a danses i celebracions. Que sembla ser que aquesta gent fan festes i danses per qualsevol motiu, i cada setmana tens una festa aquí o allà. Però bueno, nosaltres seguim sent fidels –la major part del temps– al reggae i el nostre grupet d’amics rasta. Que lu de les danses africanes mola, però més d’una a la setmana t’acaba cansant.
La setmana vinent seguim pujant els murs! I col·loquem les estanteries. Us mantindrem al corrent!

Petonets,

Anna i Pepe

El meollo
En Pepe con los pieses en la masa
L'Anna fent boles!

Les anciens desfibrant coco. PRO level!
Los hombres de Anna
Comprovant la resistència del bambú