29.3.16

BIBLIOTECA del C.E.M. MLOMP: Les toubabs arriben a Mlomp!!

Hola a tots els lectors, aquí van les primeres cròniques del projecte de la Biblioteca al C.E.M a Mlomp, Senegal. L’Anna i la Lara, arquitecta i arquitecta tècnica, s’encarregaran de realitzar la construcció de l’edifici i l’Olga i la Nadia, treballadora i educadora social, duran a terme la part social d’aquest. Aquest grup farem la primera fase des d’ara fins al Juny. Anirem escrivint com avança el projecte mentre us expliquem les millors anècdotes i experiències.

Diumenge 20/03/2016
A les 11:50h l’Anna i la Lara hem sortit de l’aeroport de Barcelona i tal com estava previst hem arribat cap a les 14h a Casablanca (13:00h hora local). Hem matat les hores al sol, entre sudokus i les còmodes cadires de l’aeroport. A mitja tarda han arribat la Nadia i l’Olga. El següent vol s’ha endarrerit una hora però ja les quatre hem sortit a les 24h cap a Gambia. El que no sabíem es que aniríem a girar a Guinea-Bisseau. 

Dilluns 21/03/2016
A les 6 aterrem a Banjul. El rumors dels visats de Gambia s’esfumen quan aconseguim passar migració sense pagar. En Dauda ens esperar a l’aeroport però no l’hem pogut avisar que arribem tard, this is Africa. Tot i així sembla està força content quan ens veu. Ens acompanya a casa els seus pares, allà estarem unes hores abans d’agafar el cotxe cap a Mlomp. Podem dormir una miqueta, estem molt cansades. Un amic dels familiars, ens acull d’allò més bé, ens acompanya al Ciber per poder enviar un mail a casa, ens convida, només tenim euros. Pugem al cotxe direcció Mlomp. Parem a diferents controls i fronteres i canviem de cotxe al mateix temps que canviem de país. Passem les primeres hores de xafogor al Senegal dins d’un cotxe, es fa dur, però l’emoció que ens envolta ho millora tot. Arribem a Mlomp cap a les 17h, allà ens espera tot el poble, ens han preparat una festa. Estem molt contentes, ens fan la millor benvinguda que podíem rebre. La Sadio i la seva família ens acullen, ens ensenyen la casa i ens instal·lem. L’excusa per presentar-nos i rebre’ns és bona per seure a menjar el típic plat d’arròs. Coneixem el Principal, en Malik i tots els nens que volten per la casa. Fem la volta de reconeixement mentre tot el poble balla i canta a ritme africà. Realment és molt emocionant veure com tota una població s’ha organitzat per rebre les “tubabs tubabs”. Un bon plat d’arròs i te abans d’anar a dormir per primera vegada sota la tranquil·litat de la Casamance. 

Justament aquest any coincidim amb la “Fête de l’homme”, una festa que celebren cada any a un poble diferent i es repeteix aproximadament cada 30 anys. La festa dura uns 6 mesos i els nois del poble de diferents edats en son els protagonistes. Aquests han de dur a terme un seguit de tradicions senegaleses tot vestint una ornamentació tradicional durant tots els mesos. Els balls i els cants omplen constantment els diferents carrers i barris de Mlomp. Un cop s’acaba el període, els participants esdevindran homes. 

Les nostres valentes voluntaries amb la Sadio, el Principal i altres familiars
Dimarts 22/03/2016
A primera hora anem totes a veure l’escola, el Principal ens acompanya. El camí a l’escola es fa molt entretingut entre trobades, rialles de nens emocionats, “hellos” i benvingudes. Allà ens espera tot el personal docent del C.E.M. Ens presentem i els hi expliquem el projecte constructiu de la biblioteca i el projecte social que durem a terme. 

Discutim sobre l’emplaçament de l’edifici. El Principal ens demana que hi hagi visió directa des de la sala de professors a les latrines. Això ens obliga a fer un nou replantejament de la col·locació de la biblioteca. Visitem l’aula que es va construir l’any passat i el personal docent ens comenta que el reflex del sol molesta els alumnes. Ens demanen si podrem col·locar teles al perímetre superior de l’aula per on entra la llum. També ens proposen habilitar un espai per realitzar projeccions. Creiem oportú aprofitar el que serà la façana de la biblioteca com a pantalla ja que d’aquesta manera al porxo es podran col·locar els assistents. 

El professorat ens comenta estar molt satisfet amb el treball que va dur a terme la part social. Les noies de la part social s’encarreguen de presentar les activitats pensades. La Nadia i l’Olga acorden treballar amb dos dels professors del CEM, que són els encarregats de la pedagogia de l’escola i ens programen una reunió amb el Govern Escolar el divendres al migdia. A més, també parlen amb la professora d’espanyol per tal de poder assistir a alguna de les seves classes.

Abans de dinar anem a Thionck Essyl per canviar diners i comprar targetes SIM pels mòbils. Tot i així només podem canviar uns quants bitllets perquè no en tenen suficients. Fem una visita fugaç a l’Emma i a la Pat que estan treballant a l’aula i ens ensenyen els diferents edificis que s’han realitzat. Acordem veure’ns un dia d’aquesta setmana amb més calma perquè les agafem a l’hora de dinar.

Aprofitem la tarda per investigar i descobrir Mlomp i els seus voltants. Passegem pels carrers del poble i caminem fins al riu on acabem passant la tarda amb la Sadio i tots els nens que ens han acompanyat. El bany ens ajuda a suportar la calor i ens entretenim recollint petxines per sopar.

Presentació del projecte amb el personal docentVisita a l'aula del C.E.M. construida per Base-A l'any anterior


Sortida al riu i voltants de Mlomp
Dimecres 23/03/2016
La Sadio ens proposa acompanyar-la a Bignona per comprar menjar i així, aprofitem per canviar diners i comprar teles per començar a encomanar al sastre, en Diere, les bosses que farà i que després nosaltres vendrem per ajudar amb el finançament de la biblioteca a la segona fase. L’espera del car a Bignona es fa una mica llarga, de manera que no arribem a Mlomp fins a la tarda. 

Al vespre tenim reunió amb el Principal i el Kalilou per presentar-nos el paleta de l’obra, l’Ansoumana Sambou. Ell també assisteix i li ensenyem el projecte i la maqueta. Discutim sobre els canvis que realitzarem i acordem veure’ns l’endemà al matí al C.E.M. 

Acabem el dia cuinant cous-cous, organitzant les activitats i comptabilitat de la setmana, entre converses i te. 

Dijous 24/03/2016
A les 9 del matí ens reunim amb el Principal i l’Ansoumana al C.E.M. Fem les primeres proves de replanteig a l’emplaçament i veiem que el projecte acordat no compleix amb les peticions del principal amb el tema de la visibilitat. A més a més, hem comprovat que les dimensions de l’emplaçament no son correctes de manera que hem tingut que tornar a dibuixar el plànol. Fins que no aclarim aquest tema no podem avançar. Treballem tot el matí i acordem continuar col·locant l’edifici al centre però fent la simetria així doncs el porxo permetrà tenir visió des de la sala de professors a les latrines. 

A la tarda continuem treballant amb el canvis de la construcció. Aprofitem per escriure informes i realitzar el contracte del paleta que començarà a treballar dilluns. 

La Nadia i l’Olga es queden a casa al matí preparant la reunió del dia següent. Aprofiten per compartir estones de joc amb els petits que ronden per casa, des de fer dibuixos, pintar, escriure i traduir paraules. També parlen amb el principal amb la idea d’anar a parlar amb l’infermer de Mlomp i amb el director de l’escola elemental i els hi comenta que la Sadio les acompanyarà. A la tarda continuem jugant amb ells i els ensenyem el joc del mocador, al qual es van afegint nens que passen pel carrer.

Jocs amb la canalla


Divendres 25/03/2016
A primera hora del matí ens separem per treballar i ens trobem al migdia al C.E.M. Pel que fa a la construcció, ja tenim el nou emplaçament de la biblioteca. A primera hora ens trobem amb l’Ansoumana al C.E.M. Tot quadra, realitzem el replanteig de l’edifici i ho deixem tot preparat per començar a cavar el dilluns de la setmana vinent. 

Pel que fa a la part social, van a l’hospital de Mlomp però no les poden atendre. Continuen la ruta planificada i es dirigeixen a l’escola elemental, on parlen amb el director per tal de proposar la visualització d’un documental que parla de la importància d’anar a l’escola. El director ens diu que parlarà amb l’Associació de Pares i Mares per tal de fer el cinefòrum el dia 15 d’abril.

A les 12h tenim la primera reunió amb el govern d’estudiants. Allà parlem sobre les activitats que des la part social portem preparades i demanem als representants dels estudiants allò que més els hi agradaria fer o del que més necessitat tenen. Hem tractat temes com la projecció d’un “film”, jornades esportives, realització de maquetes amb material reciclat, concurs i/o recitals de poesia, decoració del mur de l’escola, intercanvi cultural amb alumnes de Solsona, xerrada d’orientació professional i creació d’una xarxa de reciclatge. El Sr. Faye els hi comenta que per posar en marxa totes les activitats cal parlar amb el principal i amb els respectius professors.

A la tarda preparem el contracte del paleta, l’Ansoumana. Visitem el taller del Kalilou, el fuster que l’any passat va realitzar les fusteries de l’aula. Ens orienta amb la contractació senegalesa i explica el funcionament de la seva construcció. Més tard visitem el Diere, el sastre, a qui encomanem les bosses que realitzarà amb les diferents teles que vam comprar. Després visitem el “Casamance Finland Association”, una granja d’“autruches” i ens fan una visita guiada per les instal·lacions. Ens ensenyen també l’edifici que s’està construint per tal que blancs i negres que necessitin allotjament, convisquin junts. Per acabar la tarda visitem la Sisco, una dona Finlandesa que viu al poble, casualment estava fent la seva segona truita de patates, té molt bona pinta! 

Replanteig de la biblioteca


Replanteig de la bibliotecaReunió amb el govern d'estudiantsDissabte 26/03/2016
A les 8h del matí hem assistit la exposició dels alumnes del C.E.M. que fan cada dissabte, avui han tractat el tema de “Les Castes” i hem participat en el debat explicant com és a Espanya. El Sr. Faye ens comenta que li agradaria que un dia féssim nosaltres la exposició per tal d’explicar les tradicions de Catalunya. L’Olga i la Nadia acorden amb el Sr. Faye i Sr. Sene que es reuniran un dia de la setmana vinent per tal de començar a organitzar les activitats, ja que els alumnes estan de vacances fins el 11 d’abril. 

La Lara i l’Anna a les 10h queden amb el Malik i l’Ansoumana per tancar i firmar el contracte. Hem acordat els materials i eines que necessitarem per començar dilluns les obres. Més tard el Kalilou ens ha ajudat a calcular el litres de pintura que necessitarem per pintar l’estructura de fusta exterior i les parets interiors de l’aula. 

Avui a la tarda hi ha festa al poble. Les activitats i balls es repeteixen constantment per tot Mlomp. Tota la població hi assisteix i fins que es fa fosc: “danser, frapper i boom boom”. 

Diumenge 27/03/2016
Aprofitem el diumenge per visitar els cocodrils que roden els voltants de Mlomp i arribem al riu “le fleuve” per treure’ns la calor. Pels nens qualsevol hora es bona perquè juguem amb ells, acabem el matí entre cartes i jocs. 

A la tarda organitzem la setmana que començarem l’obra. Fem la comanda de material de la obra i de material de part social, que dimarts anirem a comprar a Bignona amb el Princiapal per les pròximes setmanes. 

Nadia, Olga, Anna i Lara

Acte de cel·lebració de la festa dels homes


Exposició dels alumnes
Acte de cel·lebració de la festa dels homes


Matí al riu "le fleuve"