8.2.16

PROGRAMA AWASUKA: Els nous voluntaris ja són a Bhimphedi!


Namasté, la part divina dins meu saluda la teva part divina.

Sembla que per aquesta època de l’any que fa bon temps aprofiten per fer celebracions de casaments, l’altre dia pel carrer principal del poble baixava una família sencera acompanyat d’un cotxe amb musica com si d’una rua es tractes, ballant i cantant perquè anaven a buscar a la núvia a casa seva i portar-la doncs a casa del nuvi, tot plegat una cerimònia molt bonica on tot el poble hi podia gaudir.

A casa d’en Manoj les coses van molt ràpides, tindrem la sort de marxar havent vist l’obra acabada, només faltarà el revestiment. Aquesta setmana ja hem començat a col·locar els pilars de la última planta unint-los bé a la biga de la planta inferior mitjançant plaques metàl·liques; dos d’ells estan lligats a la malla d’acer amb els rodons que vam deixar com esperes abans de formigonar la terrassa. Un cop assentats els pilars, hem col·locat la biga de coronació de coberta, els “rafters” que son les bigues inclinades i els “purlings” les corretges que uneixen les bigues; com hem reutilitzat tota la fusta que tenia, moltes bigues les hem hagut de serrar per aconseguir la millor secció per treballar a l’obra. Aquest treball es molt laboriós ja que hi manquen moltes eines per treballar i utilitzen una serra manual empunyada per dos paletes a l’hora per treballar la fusta. També hem col·locat un bon tros de la xapa de coberta, també reutilitzada de la coberta anterior i s’ha acabat de pujar el mur fins la xapa, però estructuralment encara quedarà per fer la paret de capcer d’ambdós costats de l’edifici, un amb “dunga mato” pedres i fang, i l’altre amb baldes de fusta; i el més important: les triangulacions, les creus interiors de fusta d’entre els pilars.

També hem tingut feina a Balmandir, vam excavar uns 40cm del terreny on estava la cuina exterior per crear una llosa de formigó i així condicionar l’espai amb un paviment mes estable, net i fàcil de netejar després a l’hora de cuinar. Després d’haver excavat es va col·locar la primera capa de pedres grans, posteriorment reomplir els forats amb pedres mes petites fins obtenir una superfície plana i col·locar doncs la capa de graves. Aquesta setmana vinent es pretén fer la última capa de formigó amb la malla d’acer i així doncs començar a construir els “chulos” cuines nepaleses perquè les “didis” i en Ram, el cuiner, cuinin en unes millors condicions.

Intentarem aprofitar al màxim aquesta setmana que tenim per davant, perquè és la nostra última. Ahir van arribar els nostres substituts, l’Alex i en Diego que es quedaran 4 mesos com nosaltres i a tirar endavant un programa que vam començar a Barcelona amb moltes ganes i vam portar de cero fins aquí a Bhimphedi. Si tirem enrere, hauríem d’agrair a tota la gent amb la que ens hem creuat perquè sense ells no hauríem pogut arribar fins a on som ara, el programa tira endavant i serà un gran èxit, n’estem més que convençudes. Estem molt orgulloses del nostre pas per aquesta petita gran comunitat que ens ha robat una petita part del nostre cor i de la que ens emportem més del que podem haver donat.

DANEABAT BHIMPHEDI, Pheri Betaula (Gràcies i Fins una altra)

"Buikal"

Ja la tenim quasi llesta!

Rebaixant els "rafters"

Tamissant el "mato" de casa en Manoj

Top of the ghar on top of the world

Treballant els encaixos dels pilars