17.12.15

PROGRAMA AWASUKA: la comunitat de Dorshin



























Good Afternoon!

Ja ha passat una altre setmana sense adornar-nos-en. No parem de donar-li voltes al prototip del camp d’esports que començarem a construir en breus. Seguim contrastant preus i maneres de construir locals amb molts del ‘mistris’ (caps d’obra nepalesos) que hem conegut aquesta setmana.

Dimarts vam tenir una reunió per skype amb l’equip de Barcelona en la que vam poder acabar de concretar certs temes que teníem pendents. A Barcelona estan concretant el tema de les formacions, un tema més social i aquí a Bhimphedi estem treballant des d’un punt més tècnic del programa en tres línies d’intervenció: la reconstrucció, la reparació i el reforç preventiu. Amb aquest ‘meeting’ vam acabar de decidir quins serien els 6 prototips de vivenda antisísmica (2 de cada) que començarem a construir al centre del poble, perquè tota la comunitat sigui capaç de visitar-los com a exemple.

De moment tenim clar els tres primers tipus de suport tècnic que donarem: el de nova construcció serà el prototip tradicional de pedra i fang del camp de futbol, el prototip de reparació una de les cases més altes del poble que va quedar molt afectada pels terratrèmols, la d’en Manoj; i l’últim prototip de reforç preventiu serà l’edifici Rana de Bal-mandir, al centre d’acollida.

En Manoj te una casa al carrer principal de Bhiphedi Bazzar, una vivenda de tres pisos que te molta presa per reparar. Aquesta vivenda tradicional de pedra i fang va patir molt durant el terratrèmol i ara que arriben els vents te por de que caigui més tros del tester que ja li va caure fa uns mesos. Durant la visita que vam fer a casa seva vam veure que tota l’estructura estava molt ben construïda , però que la paret que havia caigut no estava ben lligada i això va fer que es desprengués durant el sisme. El que ell ha decidit i creiem més adient és suprimir la última planta deixant la casa en dos pisos, i lligar la paret que ha quedat separada desprès del moviment dels terratrèmols.

Durant la setmana, quan tenim un matí amb menys feina a l’oficina ens escapem a visitar altres wards, per seguir amb la visita de les cases afectades, com vam fer dissabte; vam pujar fins a Dorshin, un barri que ens va enamorar, molt tranquil i rodejat per la natura. Portem molt de temps aquí a Bhimphedi, però cada cop que sortim del bazzar ens n’adonem del que ens falta per descobrir d’aquesta petita gran comunitat. A Dorshin vam pujar amb en Ranjeed, President d’Agragaami i amb una reunió que ja tenia amb la comunitat, va aprofitar per explicar el nostre programa; tot el barri va quedar encantat i algunes famílies ja es van voler apuntar.

Una altra bona notícia és que per fi hem pogut penjar el cartell a la façana principal del Janajati Hall, l’edifici públic on es troba la nostra oficina; mentre treballem no parem de sentir que la gent que passa per la ‘main road’ repeteix el nom del programa: AWASUKA, AWASUKA...sense parar. Ja tothom ens coneix i ha corregut la veu del que venim a fer a Bhimphedi.

En Hareram, el noi que treballa amb la nostra contrapart local, Agragaami (cooperativa agrícola), ens està ajudant molt i és l’encarregat d’explicar que no venim només a donar crèdits a la gent perquè es construeixin cases noves, sinó que venim a instaurar un programa de millora de la vivenda, que volem que duri, la gent millori les seves condicions de vida, es puguin crear nous llocs de treball i sigui un programa autosuficient que la comunitat pugui anar desenvolupant amb el pas del temps. Només estem construint l’inici d’un llarg projecte que sembla te molt bon i llarg recorregut.

Namasté,

Valeria & Andrea



El cartell de l'oficina fa molt de goig!

L'interior de casa d'en Manoj

La casa d'en Manoj, amb desperfectes pel terratrèmol

La Mònica i en Hareram

Reunió a la comunitat de Dorshin

Rebuda a Dorshin

Més cases afectades a Dorshin