3.1.19

Projecte a Chamanga, Equador: A la meitat del món!

Ja fa dues setmanes que els nostres cooperants Alex Piera i Angel Joaniquet van arribar al país de la meitat del món. Allà, a la capital d’aquest, han passat la primera setmana fent els tràmits corresponents i la formació que els hi van donar els dos membres responsables de la organització “Somos Ecuador”, l’Esteban Torres, arquitecte, i la Vanesa Pinto, sociòloga. Ells van ser els encarregats d ‘explica’ls-hi la magnitud del projecte i els objectius que es volen assolir amb l’ estada dels dos estudiants de l’ETSAV.

El projecte es basa en la construcció de 55 banys secs (amb una base de blocs de formigó i una cabina de canya guadúa) i la posada en marxa de l’empresa orgànica de recollida de “fems” que s’utilitzaran com adob per arbres fruitals i horts. La finalitat del projecte és generar una economia circular on la mateixa empresa de recollida de fems, produirà el material orgànic que es transformarà en els nutrients per cultiu dels productes ecològics que conrearà la pròpia empresa. Aquest projecte pretén crear nous llocs de treballs dins la comunitat pesquera conscienciant sobre la gestió de residus de la Parròquia de San José de Chamanga.















Amb la capacitació de la primera setmana a Conocoto, conjuntament amb els membres de l’organització, vam acordar assistir a uns tallers de formació amb canya guadúa organitzats pel Projecte ABE. Aquests tallers eren proporcionats pel govern, en els qual l’Esteban Torres, l’arquitecte membre i organitzador de l’ONG que ens acull n’era el formador. La proposta ens va sembla genial per tal d’apropar-nos a les tècniques constructives amb guadúa i poder ser més efectius amb la construcció dels banys junts amb altres companys implicats al projecte.

L’agenda de les primeres setmanes es presentava molt intensa, d’una banda, vam assistir a la inauguració d’un dels projectes de l’ONG que s’estava executant paral·lelament al nostre; aquest projecte s’anomenava “El centro de Acopio”, un centre de manufactura de camarons i peix, per fomentar el negoci local de la comunitat i crear una font de treball i d’ingressos per la societat de Chamanga.
Inauguración del "Centro de Acopio"


































D’altra banda, la mateixa tarda, vam col·laborar en la primera feina relacionada, ara sí, amb nostre projecte. La feina consistia en la recollida de canyes guadúa per la construcció de les futures cabines dels banys secs. Les vam recollir per deixar-les reposar per assecar-se durant un mínim 7 dies, i poder treballar-les més endavant.

També vam aprofitar per anar a fer una visita a tots els banys construïts i en procés de construcció, per tal de poder fer-nos una idea general de l’estat en el que trobava el projecte de la construcció dels banys. Aquesta ruta pel poble ens va servir per compartir opinions i veure que en pensava la societat Chamangueña.
Activistats realitzades a Chamanga























El taller el vam dur a terme de diumenge a dimarts, on vàrem compartir un espai d’intercanvi de coneixements entre formadors, amb aportacions molt més tècniques, i comunitat rural dels pobles del voltant que aportaven grans consells propis de l’experiència. 

En definitiva, van ser unes jornades molt productives, en les que vam aconseguir uns dels objectius principals del taller: la construcció de tres models de mobiliari en forma de butaques, compartir i gaudir de la bioconstrucció amb guadúa i conèixer a grans representants del cercle del Bambú a Equador, com el cercle de experts de bambú d’ Equador i la Reportera francesa Angelica Monnot del diari la “Maison Ecologique”.
Taller de Guadua La Laguna






































Al tornar de les formacions, ens vam posar mans a la obra per començar amb la producció dels primers 20 banys conjuntament amb els alumnes d’arquitectura, els quals van deixar preparades totes les canyes per la construcció de les estructures de guadúa.
Equip "Somos Equador" participante del taller






















D’esquerra a dreta: Rivaldo (cooperant de l’empresa orgànica), Ángel Joaniquet (estudiant d’arquitectura de l’ETSAV, voluntari i membre de base-A) , Esteban Torres ( arquitecte membre i coordinador de l’ONG “Somos Ecuador”) i Alex Piera (estudiant d’arquitectura de l’ETSAV, voluntari i membre de base-A).