17.3.17

BIBLIOTECA al C.E.M. MLOMP: Ja tenim les fibres de coco i la fusta!



























Diumenge, 05 de març de 2017

Es fa fosc i la gent retorna a les seves cases. Ha sigut un cap de setmana intens pels mlompians, entre danses rituals, demostracions ancestrals diola, pocions màgiques i secrets, molts secrets que els toubabs com nosaltres no podrem mai esbrinar; secrets que protegeixen gelosament i que no permeten que ningú aliè a llur cultura hi accedeixi. 

Nosaltres, per la nostra banda, seguim fent tot el possible per que demà dilluns poguem començar a alçar els murs de la nostra biblioteca. Al solar, ja hi tenim preparada l’argila, la sorra i la palla, elements bàsics per a la producció del cob. Però no ens conformarem amb la recepta de tota la vida, sinó que aquesta vegada li afegirem fibra de coco. Aquest és un material molt polivalent, d’una altíssima resistència i molt abundant a les illes de Karon, els habitants de les quals viuen essencialment dels cocos i de les plantacions de marihuana. Per a obtenir-la (la fibra de coco, vull dir) ens hi desplacem el dijous, en un viatge en la pirogue tradicional dels pescadors de la zona, entre manglars, ocells i cocodrils que neden en les mateixes aigües en les que fins pocs segons enrere submergíem relaxadament les mans. Recollim set sacs (de fibra de coco, insisteixo) i els embarquem de nou cap a Mlomp, on passarem llargues hores desfilant les fibres per a obtenir quelcom semblant a palla de coco. 

A l’obra, aquesta setmana produïm 200 maons de ciment, que després col·loquem segons la geometria en planta, i que ens serviran de sòcol, per a protegir els murs de l’aigua i les termites. Els estudiants del CEM, de vegades voluntàriament, de vegades com a càstig i de vegades reclutats pel professor de gimnàstica, ens ajuden a treure aigua del pou, a transportar maons (que pesen que no t’ho imagines) i a desfilar les fibres de coco. 

Ara, amb la fusta ja assecant-se, les finestres i estanteries encarregades i els materials de construcció a l’obra, podrem treure’ns –finalment– unes quantes preocupacions del cap i centrar-nos en aixecar els murs en horari laboral i a aprendre a tocar el djembé en les nostres hores lliures, amb el nostre amic Kaani, de Thionck Essyl, i la seva crew de músics. 

Més noticies coming soon! 

Anna i Pepe

Recollida de la fibra de coco amb l'Anna

Anna i Tània desfilant coco



Karamba i els brics a l'obra

L'obra és a punt!

La pirogue per a anar a buscar les fibres de coco a les illes!

La fusta ja està aquí!