17.12.15

PROGRAMA AWASUKA: healthy kitchens i visites a proveïdors






























Namasté, Namasté!

Aquesta setmana ve plena de noves notícies, la Mònica va marxar el dimarts, però tot el temps que va estar a Bhimphedi el va aprofitar al màxim, és una persona que vol fer moltes coses pels demés i ho acaba aconseguint; Abans de marxar vam estar treballant a la oficina Awasuka per acabar d’enllestir detalls del programa i començar-lo a posar en marxa amb efectivitat, i fins l’últim moment vam estar fent reunions amb la nostra contrapart Aagraagami i el VDC (Village Developement Committee).

Aquesta setmana encara hem tingut entrevistes amb mistris de les quals hem anat obtenint molta informació sobre com aconseguir els materials, el preu i quina es la millor forma d’actuar segons el Ward en el que es construeix. A més en Hareram i en Ranjeet ens han estat ajudant a trucar a diferents entitats de Nepal com la fabrica de ciment o el local on treballen la fusta. Per localitzar aquests emplaçaments i parlar personalment amb cada subministrador, hem hagut d’anar a Hetauda dos dies seguits. Per una banda ens vam reunir dimecres amb el fundador de MRC (Multi-Dimensional Resource Center) que col·labora amb Practical Action, una ONG Alemanya que ha implementat un sistema de “Healthy Kitchen” al Nepal, reduint en un 80% la quantitat de fum que es produeix quan s’està cuinant, ja que un dels principals problemes als habitatges es la inhalació constat de fum de la cuina provocant greus malalties als pulmons; Tal i com diu el nostre programa: millora de l’habitat, aquest doncs, es un punt a tenir en compte en els nostres prototips i aquest sistema que utilitzen ens ha cridat molt l’atenció, a més que dona molt bons resultats.

Dijous vam anar a visitar la fabrica de Ciment a Hetauda i també va acabar donant bons resultats, vam parlar amb el tècnic de control de qualitat del ciment i ens va fer una petita ruta per la fàbrica; Al principi es van sorprendre de que dues noies joves visitessin la fabrica i parléssim una miqueta nepalí i ens van preguntar pel nostre propòsit de la visita. Els hi vam explicar el Programa Awasuka i ens van donar moltes facilitats per a poder obtenir el ciment un cop comencem amb les construccions. També vam aprofitar per visitar la fabrica de fusta on vam obtenir informació sobre els diferents tipus de fusta, les dimensions amb les que podem treballar i el preu del transport des de Hetauda a Bhimphedi.

D’altra banda, continuem treballant en la rehabilitació de la casa d’en Manoj i molt aviat començarem amb el reforç interior de l’edifici Rana de Balmandir.

Divendres vam cuinar un sopar espanyol-francès juntament amb els voluntaris de Balmandir per variar una miqueta i mostrar als voluntaris americans del centre d’acupuntura la nostra dieta mediterrània. Que tingueu molt bona setmana i gaudiu de l’ambient nadalenc del 2015, us deixem amb una cançoneta típica nepalesa i que cantàvem molt al Dashain i Thiar (el nadal d’aquí) https://www.youtube.com/watch?v=qwDBE-87NWE

Valeria&Andrea

Entrevista amb en Mahendra Shikari, un dels mistris (mestre d'obres)

Reunió amb el MRC i el seu prototip de cuina 

Fàbrica de Ciment Shivam

Sopar Espanyol-Francès