29.3.15

Biblioteca de Palmarin: superant entrebancs!


















De vegades, en els projectes de cooperació internacional es realitzen enviaments marítims de material que, per diversos motius, no es poden trobar al país on es duu a terme el projecte. En el cas de la Biblioteca de Palmarin, la Fundació Lluís Llach necessitava enviar els més de 5.000 llibres en francès que ha rebut en donació de diverses editorials i, aprofitant l'espai sobrant que quedava al contenidor, es va acabar d'omplir amb diverses donacions de materials de construcció que es van rebre. En general, s'acostuma a preferir que tots els materials necessaris provinguin del país on es fa l'acció ja que, d'una banda es redueix la petjada ecològica degut al transport i, d'altra banda, es redueix també el risc de no complir amb els terminis establerts, però algunes vegades no hi ha més opció i més encara quan tant els materials com el cost del transport són donacions d'empreses i el pressupost del projecte és molt reduït.

En el projecte de Palmarin, des de fa diverses setmanes, s'espera el contenidor degut a diversos problemes a l'aduana. Tot i l'arribada a terreny de l'Àngels Navarro, impulsora del projecte, la situació del contenidor es troba encallada. Malauradament, les nostres voluntàries no hi poden fer res, i si la situació no millora aviat, hauran de marxar sense veure la Biblioteca completada. Tot i això, estem traquil·les de saber que el més important ja està fet, doncs les parts de l'edifici que necessiten de més supervisió tècnica ja estan acabades, i la Fundació Lluís Llach té presència permanent al poble, pel que quedarà assegurat l'acabament de les parts que falten un cop arribi el material. Així és com ho estan visquent la Marta i la Valèria:

Hola familia!

Aquesta setmana ha sigut poc productiva, ja que el contenidor encara esta a Dakar, quan en teoria havia d’arribar dimarts passat. El problema és que ningú ens diu una data i se’ns estan acabant els recursos per poder avançar l’obra.

Ja arribat la natte que esperàvem per poder acabar de cobrir el porxo i amb això enllestir tot el tema coberta. Ahir l’equip de pallers va acabar de col·locar tota la palla, la xarxa que hi va al damunt i tots els remats laterals. La veritat es que tant la natte com la palla queden molt ben conjugades entre elles i amb les finestres de fusta.

L’equip de paletes ha deixat els paraments a punt per pintar, ha col·locat les finestres que faltaven i han compactat el terra de la ludoteca. També han enllestit tota la base de la tanca a l’espera de que arribi el crintin i finalitzar-ho tot dilluns. La fosa sèptica els hi ha portat una mica de feina, ja que van trobar nivell freàtic abans d’arribar a la profunditat necessària. Per poder mantenir la capacitat de la fosa, vam decidir augmentar la superfície a lo ample.

En el que si hem avançat ha sigut en la compra de material. Com que l’Àngels te cotxe hem pogut anar a Mbour a comprar les carbasses per les làmpades, els vidres per les finestres fixes, els ferros de suport del crintin i el plafó del fals sostre del lavabo.

Avui tanquem la setmana amb moltes visites, en Malick el fuster de les finestres ha vingut per recollir fustes sobrant i fer el suport de les prestatgeries i d’aquesta manera poder avançar en la seva col·locació abans de pintar, L’Omar el pintor començarà a principis de la setmana vinent fent l’exterior ja que per l’interior prefereix tenir el paviment posat. També hem rebut la visita den cosí d’en Pierre que es el que ens decorarà les carbasses que faran de làmpada.

Ens trobem en una situació una mica angoixant ja que veiem que cada cop està tot més aturat per l’espera del contenidor amb tot lo que cal per a finalitzar l’obra (paviment, cablejat elèctric, lluminàries, les peces del lavabo..) amb això perilla també la data d’inauguració de la biblioteca, que estava prevista pel 23 d’Abril, Sant Jordi, el dia del llibre. Tot i això dimecres vam tenir l’oportunitat d’anar a visitar les illes en Pirogue i va anar molt bé per desconnectar després d’un mes de no haver sortit gairebé de Palmarin.

Esperem poder donar-vos millors noticies la setmana vinent. FONAHOM! (petons i abraçades)!