27.11.17

PROGRAMA AWASUKA: Primer contacte amb el poble!

Namasté! 

Després d’una setmana en la qual els nous voluntaris han tingut les primeres preses de contacte amb el poble, amb l’orfenat d’Amics del Nepal i, especialment, amb el Dhunga Mato i els seus treballadors, aquesta setmana ja han estat ells els qui s’han fet càrrec de l’obra. En certa manera es tracta d’un traspàs de poders on les responsabilitats del torn format per la Victòria, el Marc i l’Àngel van reduint-se progressivament en favor del que formem el Martí, la Marta i la Irene.

Així, la setmana va començar per una banda amb la intenció d’ultimar les darreres intervencions que el torn longeu havia previst, és a dir, les finestres d’ambdues plantes del DM i la porta del 1r pis amb el seu replà corresponent. Per altra banda, es començava la compartimentació interior del DM per distribuir els vestuaris de nois i de noies i les dutxes respectives, ja com a primera missió del torn entrant..

Per a la primera de les tasques, l’equip de workers va estar tallant la “fiber sheet” –material translúcid d’ampolles reciclades- que haurà de fer de ‘vidre’ de les finestres. Posteriorment, es van col·locar al seu lloc, tenint en compte que les de dalt s’obren completament respecte un eix vertical per a maximitzar la ventilació sota la coberta i que les de baix s’obren limitades per una cadena de 50cm segons un eix horitzontal, per tal d’evitar que des de l’exterior puguin veure’s els vestuaris o les dutxes. Com a últim detall s’hi van posar també manetes i pestells per facilitar-ne l’obertura i per assegurar-ne el tancament. I, seguint en la línia d’acabats, també es va envernissar el que restava de les escales i el replà de la porta del primer pis. 

Paral·lelament es van desenvolupar les particions interiors del DM, constant d’un petit vestíbul com a rebedor, dos vestuaris –un per nens i l’altre per nenes- i les dutxes adjacents a cadascun d’ells. Una vegada distribuïts els espais interiors calia concretar com materialitzar els envans que els separarien: constaran d’una subestructura de fusta –que calia tallar per adequar a la mesura dels “stiffening modules” existents- i, sobre ella, unes planxes de fusta laminada amb l’afegit de planxes de FGI (flat galvanized iron) pels espais humits de les dutxes.

Les planxes de FGI encara no s’han pogut col·locar aquesta setmana ja que la decisió de posar-hi fusta laminada a sota es va prendre posteriorment a la compra de la fusta, de manera que quedarà pendent. Tot i això, aquesta setmana ha donat prou de si com per començar la confecció de les portes d’accés als vestuaris, bàsicament erigint-ne els marcs i prenent les mides per la subestructura que caldrà muntar. 

D’aquesta manera queden clares les primeres accions que caldrà emprendre en l’inici de la setmana vinent; acabar la compartimentació i col·locar-hi les portes. I, a partir d’allà, encarar els temes següents com les instal·lacions d’aigua i els acabats finals. 

Tot això sabent que ja no comptarem amb l’inestimable presència del torn de la Victòria, el Marc i l’Àngel ni tampoc amb la del nostre coordinador aquí, el Niranjan. Els primers conclouen el seu període de treball amb Awasuka i tractaran d’aprofitar els seus últims dies en aquest petit però meravellós país, mentre que l’últim s’agafarà unes merescudes vacances aprofitant la propera arribada del ‘Nadal nepalès’, el Dashain.

Arco hapta bhetaula! (Fins la propera setmana!)

Irene, Marta i Martí
En Martí bernissant el replà de les escales-a sota en Namraj i en Ramesh tallant fusta

La Irene planificant les particions interiors dels vestuaris al 1r pis de DM

En Ram amb la seva especialitat, pulir llistons de fusta

En Deepak i en Ram acabant la porta del 1r pis

En Marti en Ramesh i la Marta treballant junts

Avançant en paral·lel porticons i finestres

En Deepak comprovant la primera finestra acabada

Tarda de dissabte aprenent a cuinar momos amb la Didi