22.4.18

PROGRAMA AWASUKA: Poc a poc i bona feina. ( Vistare vistare ani ramro kam )

Namasté sati! 

La setmana passada ens van visitar tres membres del Fons Català per a fer el seguiment i l’avaluació del Programa AWASUKA. Amb ells vam visitar els tres prototips de Bhimphedi i les noves cases de Supin. També van tenir oportunitat de tastar les “delicatessen” locals del poble: fulauras, samosas, dalbhat i el famós duth chiya (te amb llet i espècies masala). (A)

Les cases de Supin van pujant, però totes a ritmes diferents. Depenent dels “mistris” (paletes) que estan disponibles en cada cas, s’avança més o menys. A Supin hi ha un frenesí constructiu com no hi havia hagut mai abans. La gent vol acabar les seves cases abans que els monsons arribin (d’aquí menys de dos mesos). Tot això fa que els paletes locals vagin de bòlit intentant servir a totes les cases que s’estan construint, incloses les nostres. És per això que ens toca prendre paciència i esperar que ens toqui el torn.
(A) De visita al prototip de dhungha mato amb els membres del Fons Català


La casa d’en Aku Prasad ( Dos espais de Dungha Mato ) avança a pas valent. Després de col·locar les finestres en la posició més favorable que havíem decidit (B), hem iniciat la següent fase del mur, sense oblidar-nos de deixar els forats per a col·locar la bastida posteriorment i poder treballar en altura. Al arribar a la meitat de la finestra, hem realitzat la següent banda horitzontal de reforç, igual que les anteriors realitzades.(C)

Ara, aprofitant que tenim amb nosaltres la Mònica, toca resoldre dubtes i discrepàncies amb els beneficiaris sobre les cobertes, ja que d’aquí res ja hi arribem! (D)
(B) Moment de la col·locació de les finestres
(C) La Irene i la Saanti amb la següent fase del mur acabada.

(D) Awasukas i Aku Prasad debatent amb un bon "kalo chia" les diferents possibilitats de cobertes que podem fer

MATLO SUPPING 

A casa el Niranjan el mur segueix pujant, a un ritme ràpid ja que l’execució del mur de bloc és molt més senzilla que no pas la de dungha mato. (E)
(E) Estat actual de la casa d'en Niranjan

A les cases socials de Bimala i Ghana Nath ( Un espai de dungha mato ) també han començat amb la següent fase del mur igual que a la casa d’en Aku Prasad. No obstant, la feina va molt més lenta ja que els “mistris” de les dues cases son els mateixos i van treballant simultàniament en una i l’altre. ( F, G i H )
(F) Detall del forat per a col·locar la bastida posteriorment

(G) L'estat actual a casa d'en Ghan Nath

(H) Ghana Nath i la seva felicitat contagiosaHETAUDA i PATHLAYA 

Finalment ja hem pogut fabricar els esperats blocs de proporció 1:1,5:3 que ens demana el govern! Una de les fàbriques de blocs d’Hetauda ens va proporcionar la màquina i els materials necessaris, i conjuntament amb els treballadors vam poder fer una tongada d’aquests. ( I i J )

A la setmana següent vam portar dos unitats a Pathlaiya, on vam realitzar un test de força de compressió per a obtenir la resistència exacta d’aquests amb un certificat més formal que també ens demanen des del govern (K). Així doncs, ja tenim els blocs més resistents del Nepal fets, ara només ens falta transportar-los cap a Supping! 
(I) Primer pas de la fabricación dels blocs abocan les materials a la maquina

(J) Últim pas de la fabricación dels blocs: traient-los del motlle

(K) Realitzant el test de força de compresió a Pathlavia
Fins aviat amics! 

Records de paciència del Nepal a allà on sigueu. 

IAIA