10.1.16

PROGRAMA AWASUKA: reconstrucció en família!



























Namasté Satis (Hola amics)!

Aquesta setmana hem estat quasi vivint a casa d’en Manoj, ens aixequem i anem directament a casa seva per planejar el  dia amb la família el mistri i els paletes, i no sortim d’allà fins a l’hora del dhalbhat.
En Manoj viu amb la seva dona i el seu fill Monis que és el que s’encarrega de fer-nos d’intèrpret tant amb el seu pare com amb el mistri. Tota la família ajuda a l’obra i cadascú te un paper important per fer que l’obra tiri endavant. La Meena, mare d’en Monis, prepara els tes i àpats per a tots els treballadors, en Manoj va a comprar tot el que falta tant per la casa com per l’obra; no hem acabat de dir que falta bambú per fer uns puntals que ja està trucant per demanar-los.
Cap dels treballadors parla anglès però amb l’ajuda d’en Monis, amb els dibuixos i amb signes ens entenem sense problemes. A més el mistri en sap molt, te molta experiència i entre tots sempre acabem trobant la millor solució.
L’obra avança molt ràpid, la setmana passada ja vam acabar de desmantellar tota la tercera planta i el mur afectat i aquesta setmana ja l’hem pujat fins al tercer nosh. Dibuixem per al mistri com han de col·locar els nous nosh per lligar bé el mur de pedra i fang i ell assenteix perquè veu que estem aportant unes solucions que ajudaran a que les cases resisteixin més si un nou sisme tornès a repetir.
Com ja hem anat explicant-vos, cada dia apareix per la oficina que tenim muntada al Janjati Hall un nou membre que vol ajuda del programa AWASUKA, últimament moltes famílies demanen suport tècnic, ja que veuen l’exemple de la casa d’en Manoj i estan molt interessats en que anem a casa seva per veure com els podem ajudar. Per això estem amb presa per trobar el tècnic AWASUKA que serà la persona encarregada de portar endavant aquest programa una vegada s’acabin les tandes de voluntaris d’estudiants d’arquitectura. Ja hem rebut un currículum d’un enginyer junior de Kathmandú que està molt interessat en la plaça de treball i d’altres propostes també des de Kathmandú que haurem de veure detalladament, a més a més publicarem un anunci al diari perquè tot aquell que vulgui optar a la plaça vingui a fer una entrevista i finalment decidim i ens quedem amb la persona més adient perquè el programa triomfi.
Aquesta setmana hem fet una altra visita a una de les vivendes del bazzar, la primera arribant des de la carretera de Kathmandú, una casa també de tres pisos que necessita suport tècnic. És una construcció tradicional de pedra i fang que ha patit danys pel terratrèmol perquè la casa del costat va col·lapsar i va caure al terra. Ja hem fet una fitxa, fotos i croquis de la mateixa per començar a estudiar com podríem fer el reforç que necessita.
Avui mateix hem tingut una visita inesperada del manager de Shivam Cement, en Nikhil Agrawal, que just passava per Bhimphedi i ha aprofitat per venir a visitar la nostra oficina i veure com treballem. La seva visita es deu a que fa dues setmanes vam anar a veure la fabrica que es troba a Hetauda per demanar informació sobre els preus dels ciment, el transport i fer un acord per poder comprar a l’engròs i aconseguir un millor preu pel ciment. Li hem explicat el programa i ens ha promès ajudar-nos en el que sigui possible. Mantenim el contacte, ja que com vam veure a la fase de reconeixement, hi ha moltes famílies que tenen por de tornar a construir-ne la casa de pedra i fang i optaran pel ciment. No obstant, els hi fem veure que una casa de construcció tradicional amb les millores sisme resistents adients, es igual de forta que una de ciment.

Per acabar us expliquem que el dissabte vam trobar una estoneta, entre l’obra i el treball d’oficina, per jugar i gaudir d’alguns detallets que els Reis Mags van portar als nens de Balmandir. Cada dia sopem amb ells i passem una estoneta que ens serveix per ‘descansar’ i desconnectar del dia de treball; Quan podem compartim dues hores d’estudi en les que intentem ajudar-los amb els dubtes que tenen amb els deures de l’escola; però com sempre ens acaben ensenyant més ells a nosaltres del que nosaltres podem aportar a uns nens que comparteixen tot el que tenen tant amb els seus germans com amb nosaltres. Cada dia ens sorprenen i ens alegren els dies.

Valeria & Andrea!

Colocant els resforços de fusta ("nosh")

Reaprofitant fustes per l'obra

Estat actual de la casa de'n Manoj