20.4.15

Projecte A Naré: la festa de les dones!



























Treballar a Senegal, sovint suposa canviar el "xip" i armar-se de paciència...Si la setmana passada eren els joves paletes, que feien festa degut a les celebracions tradicionals, aquesta setmana han estat les dones que no han pogut anar a fer de voluntàries per qüestions similars. Per a la mentalitat occidental, de vegades és desesperant, però ben mirat, són costums i tradicions d'un poble que fan que aquest es mantingui unit i, a més, educa en valors de manera comunitària. Així, nosaltres les "alulums" (extrangeres) aprenem a gaudir i respectar la seva cultura, en un veritable intercanvi que queda gravat a les nostres memòries!


Salut!

L’edifici segueix avançant, els murs pugen cada dia una miqueta més, ja hi ha quatre panys de parets acabats i es veu força alt, també perquè el nivell de paviment acabat no és el que hi ha actualment.

El Seni i el seu equip segueixen trenant la palla, sembla que s’entretenen força, treballen al pati de casa i sempre hi ha algú o altre que els dóna conversa. S’han posat en un lloc en ombra, no és una feina gaire física i fan jornades llargues els set dies de la setmana.

I el Matar, el fuster, ja ha començat a fer els marcs de les finestres. A mitjans de la setmana qeu ve acabarà amb els marcs i es posarà amb els porticons i mosquiteres. Tot i haver moltes finestres treballa ràpid i amb molta cura. Esperem tenir-les a temps temps per col·locar-les i no haver d’aturar l’obra.

I aquesta setmana han celebrat la festa de les dones, i hem trobat a faltar voluntàries algun dia. Doncs aquesta festa és perquè durant l’època de cultiu de l’arròs, hi va haver un dia que les més joves es van menjar l’àpat de les dones que treballaven als arrossars i com a càstig han hagut de preparar una festa per les “mamàs” que ha durat 4 dies. Ha sigut la manera de recordar a les més joves que han de tenir respecte per a les més grans.

El dissabte, que l’Eno ens havia demanat un dia de descans per poder treballar en la mesquita del seu barri, vam aprofitar per anar a Mlomp, a la festa dels estruços. El projecte, finançat pel govern finlandès, vol fer créixer l’economia del poble a través de l’exportació de carn d’estruç. Estan en una fase incial, però compten en tenir 400 aus a finals de l’any que ve. 

Eloukum yayoume!

Andrea i Emma