16.1.14

Projecte A Naré : Centre de Formació per Dones, Thionk Essil, Casamance, Senegal.     

Després dels darrers mesos de treball amb la realització dels plànols, maquetes, reunions diverses amb les ONG's de Sant Quirze del Vallès i preparació dels equips de treball, el cap de setmana passat les primeres voluntàries de la UPC, l'Emma i la Marta s'han desplaçat a Senegal per començar la construcció del Centre de Formació per a Dones "A Naré". Es tracta d'un centre de formació continuada, impulsat per tres entitats solidàries del poble: Cooperación y Ayuda, Ateneu del Món i Acció Solidària del Vallèsuneix les tres entitats solidàries  amb un mateix objectiu.
El projecte està situat a Thionk Essil, Casamance, i consta de tres edificis, un pou i una zona de cultiu, la construcció dels quals està previst en tres anys. La primera fase la realitzarem durant els propers 6 mesos, i comença amb el primer equip que ja han arribat a terreny. Dins d'aquesta primera construcció hi haurà una sala d'informàtica, una biblioteca, un taller, una aula de formació, un despatx i magatzem i un gran porxo.

       Fotomontage posterior

El municipi rural de Thionk Essil té una població majoritariament agrícola, basant la seva alimentació en el cultiu de l'arròs, fruita i en el conreu de petites hortes. Totes aquestes feines agrícoles i de recol·lecció recauen exclusivament sobre el col·lectiu de dones, que a més han d'assumir la criança dels fills i les feines de la llar. Les cooperatives de dones agrupen directament a 1259 sòcies, i serien beneficiàries directes. Un projecte de formació pel desenvolupament econòmic com aquest pretén influir en la millora econòmica de la comarca, fent possible estendre la formació a poblacions veïnes i influir directament en una població de 30.000 persones. 

L'objectiu general del centre de formació es la capacitació i formació de la població de Thionk Essil i l'àrea comarcal i/o regional que l'envolta, a fi d'incrementar els seus coneixements, alfabetització, noves tecnologies, oficis i formació agrària. 
El projecte ha estat concebut com un edifici de construcció tradicional diolà, amb materials de construcció local com son la fusta roja i els blocs de BTC d'argila. Es tracta d'una implúvium que evoca part de la seva coberta a l'interior creant un lluernari natural, desde el qual no només s'hi fa una recollida d'aigües sinó també a través d'aquest petit pati trobem la circulació interior i s'hi alberguen els accessos a les diverses sales.

       Planta general          Seccions