20.7.12

Base-A * I ja en van 5!



























La quarta setmana comença amb un ensurt. Una trucada de l'Anna, aquí coneguda com la chef de l'Espagne, que ens avisa d'un possible error pel que fa a les armadures de la fonamentació. Efectivament era així! L'error es trobava en la nomenclatura, a Senegal quan compres barres corrugades d'acer de diàmetre 12mm et suministren les de diàmetre 10mm! Per sort, el descobriment  es va fer a temps, gràcies al blog d'un altre arquitecte voluntari, i encara no s'havia començat a formigonar a  cap de les dues aules.




Un cop amb les armadures ben rectificades, comprovades i recomprovades, començarem una nova etapa per tal de formigonar les sabates de fonamentació dels pilars. El formigonat porta ritmes diferents a cada obra, molt ràpid a la de Cabrousse, on han notat una allau de voluntaris aquesta setmana i, en canvi, a Ourong més de petit a petit ja que la recollida del coquillage és lenta, dura i poc agraïda.
La setmana acaba amb una nova incorporació. Als quatre voluntaris que ja es troben allà (Carla, David, Pepe i Jazz), s'afegeix Teresa, qui suposa una injecció d'energia materialitzada en 2 fuets i 1 formatge de cabra, que trenca per un moment la dieta d'arròs i peix predominant.


La cuarta semana comienza con un susto. Una llamada de Anna, aquí conocida como la chef de l'Espagne, que nos avisa de un posible error en cuanto a las armaduras de la cimentación. Efectivamente era así! El error se encontraba en la nomenclatura, en Senegal cuando compras barras corrugadas de acero de diámetro 12mm te suministran las de diámetro 10mm! Por suerte, el descubrimiento se hizo a tiempo, gracias al blog de ​​otro arquitecto voluntario, y todavía no habían empezado a hormigonar en ninguna de las dos aulas.
Una vez con las armaduras bien rectificadas, comprobadas y recomprovadas, empezaremos una nueva etapa para hormigonar las zapatas de cimentación de los pilares. El hormigonado lleva ritmos diferentes en cada obra, muy rápido a la de Cabrousse, donde han notado una avalancha de voluntarios esta semana y, en cambio, a Ourong más poco a poco ya que la recogida del coquillage es lenta, dura y poco agradecida .
La semana termina con una nueva incorporación. A los cuatro voluntarios que ya se encuentran allí (Carla, David, Pepe y Jazz), se añade Teresa, quien supone una inyección de energía materializada en 2 fuets y 1 queso de cabra, que rompe por un momento la dieta de arroz y pescado predominante.





























La pluja ens sorprèn més d'un cop aquesta setmana i dificulta l'avanç segons les planificacions setmanals inicials. De fet, a Ourong ha estat impossible fer res, perquè a la pluja s'ha sumat la mort del germà del cap de l'illa i, com a mostra de respecte, són tradició 3 dies de dol. Així doncs, des de mitjans de setmana,  ens trobem tots els voluntaris a Cabrousse, on ja comencem a veure el final de la fase de fonamentació.

La participació d'algunes dones aquesta setmana ha estat clau i ens ha alegrat moltíssim a tots. Aprenem uns dels altres tant en temes constructius,  com culturals, com de tradicions o llengües. Ja sabem dir cosetes en el dialecte local diola! Així doncs, el treball conjunt i cooperant, ha donat fruits i, avui divendres, a Cabrousse només ens queda compactar la capa de sorra sobre el plàstic (barrera de vapor) i afegir una última capa de ciment per donar per acabats els fonaments. La construcció i el pressupost semblen anar molt bé, pel que veiem possible acabar dins el termini marcat.
Les felicitacions durant la visita a l'obra dels patrons, Marga i Luis, presidents de la ONG Kasamu Aku, dónen encara més ganes de continuar endavant.


La lluvia nos sorprende más de una vez esta semana y dificulta el avance según las planificaciones semanales iniciales. De hecho, en Ourong ha sido imposible hacer nada, porque a la lluvia se ha sumado la muerte del hermano del jefe de la isla y, como muestra de respeto, es tradición 3 días de luto. Así pues, desde mediados de semana, nos encontramos con todos los voluntarios en Cabrousse, donde ya empezamos a ver el final de la fase de cimentación.

La participación de algunas mujeres esta semana ha sido clave y nos ha alegrado muchísimo a todos. Aprendemos unos de otros tanto en temas constructivos, como culturales, como de tradiciones o lenguas. Ya sabemos decir cositas en el dialecto local diola! Así pues, el trabajo conjunto y cooperando, ha dado frutos y, hoy viernes, en Cabrousse sólo nos queda compactar la capa de arena sobre el plástico (barrera de vapor) y añadir una última capa de cemento para dar por terminados los cimientos. La construcción y el presupuesto parecen ir muy bien, por lo que vemos posible acabar dentro del plazo marcado.

Las felicitaciones durante la visita a la obra de los patrones, Marga y Luis, presidentes de la ONG Kasamu Aku, dan aún más ganas de seguir adelante.