24.7.15

Projecte de Reconstrucció de Bhimphedi - Nepal



























El passat 25 d'abril un terratrèmol va sacsejar el Nepal, el nord de l'Índia i Bangladesh. El terratrèmol, que ha afectat de manera intensa la Vall de Katmandú, ha deixat milers de morts. Però els efectes del terratrèmol arriben molt més enllà: ferits, desplaçats, persones que han perdut les seves cases i pertinences... Les Nacions Unides ha informat que, dels 28 milions de persones que viuen al Nepal, 8 milions estan afectades. 


Diverses entitats s'han mobilitzat per recollir recursos per fer front a l'emergència, dur a terme les primeres operacions de rescat, i fer front a les primeres necessitats post-desastre. Tanmateix, passada l'estació del monzó, la feina per fer al país és enorme, i moltes organitzacions es preparen per treballar en la fase de reconstrucció, que és complicada per molts motius, però un d'important és que és difícil mobilitzar recursos quan la notícia del terratrèmol ha desaparegut de les capçaleres dels diaris i de l'actualitat informativa. 

La vila de Bhimphedi, d’uns sis mil habitants, es troba dins de la zona afectada pel terratrèmol. Sortosament no hi va morir ningú. No hi havia ningú a les cases, uns estaven inaugurant un camp de futbol finançat amb fons de cooperació per al desenvolupament, altres estaven treballant al camp. Tot i així la devastació va ser molt gran. 

Base-A i la UPC col·laboren amb Amics del Nepal en el programa de reconstrucció. La voluntat és avaluar la situació actual i ajudar a seleccionar, juntament amb la població local, tècniques constructives sismeresistents, construir 8 prototips d’habitatge amb diferents tècniques per mostrar possibilitats a la població, fer tallers de formació constructiva per ensenyar als paletes i constructors locals les tecnologies a utilitzar i crear un banc de materials per fer possible la construcció d’habitatges. 

Posteriorment es pretén crear un fons econòmic per oferir microcrèdits que permetin progressivament la reconstrucció del conjunt de la vila. L’objectiu del conjunt del treball és facilitar la reconstrucció de Bhimpedhi tot enfortint les capacitats de la població en tècniques constructives sismeresistents. És alhora un procés d’aprenentatge per les ONG catalanes que intervindran, els tallers constructius, el banc de materials,.. són iniciatives que es poden reproduir i millorar en altres poblacions properes a Bhimphedi.

Un programa com aquest tan sols és possible si es compta amb coneixements, formació i experiència. L'equip del projecte està format per Amics del Nepal, organització que coneix la localitat, la població i la situació actual, i té capacitat per mobilitzar i organitzar, a més d'una persona sobre el terreny. Base-A, que hi aportem voluntaris per al treball de camp i la nostra experiència en projectes de cooperació en l'àmbit constructiu, Caldes Solidària, una ONG de Caldes de Montbui que ha col·laborat amb Amics del Nepal en diverses ocasions i que s'encarrega de la cerca de fons per al finançament del projecte, i el CCD, que hi participarà a través de l'assessorament tècnic d'experts com Pedro Lorenzo (arquitecte), i aportant part del finançament que permeti la mobilitat de l'equip sobre el terreny. 

Una part de l'equip de treball ha realitzat la primera visita sobre el terreny per analitzar l'estat de les edificacions després del terratrèmol, així com les tipologies constructives autòctones, i iniciar les gestions per als futurs treballs de reconstrucció. Tot i que per fer front a la situació immediatament posterior a l'emergència s'han distribuït materials per construir tendes provisionals, és imperatiu reconstruir els habitatges, ja que a partir del mes de desembre les temperatures no permeten viure en aquests aixoplucs.

Els treballs de preparació, fins ara han permès realitzar un plànol CAD a partir de fotografies aèries del nucli de Bhimphedi i les 9 comunitats rurals (wards) que inclou el municipi, Mitjançant el plànol, es fixa la localització de les edificacions afectades. A més, s'ha treballat un model de fitxa per recollir informació de l'estil de vida, usos i afectacions de les construccions. Durant la primera visita a Bhimphedi, ja es van realitzar desenes d'inspeccions d'edificis a gran part de les comunitats. 

Potser el fet més remarcable del primer viatge de reconeixement ha estat la constatació de la voluntat de la contrapart nepalesa Agragaami (cooperativa agrícola d'estalvi i suport mutu) que han acollit el projecte amb entusiasme i asseguren la seva acceptació per part dels habitants de Bhimphedi, que contribuiran de manera voluntària en diverses fases del projecte.