14.6.15

Projecte a Naré: RECTA FINAL!Les darreres 3 setmanes, no hem pogut actualitzar el blog però això no significa que els projectes no hagin avançat! Aquí teniu els resums de les darreres setmanes, i ja queda molt poc per acabar aquest segon mòdul del projecte "A Naré". La Patricia Font i la Mireia Masó estan fent una gran feina, i no només amb el seu projecte sinó que a més estan ajudant els companys de Mlomp. Moltes gràcies noies!!

setmana nº20 (Del 25 al 30 de maig 2015)

Xiuuuuump!!!

Per fí, connexió hàbil contínua; avui primer dia que podem gaudir d'ella tot el dia....perquè des de principis de setmana tenim talls d'electricitat a partir de "midi" (mig matí), ja que amb la calor que està fent, amb mínimes entre 33-35ºC, sensació corporal de 38ºC....tot el poble decideix endollar els ventiladors, congeladors, la climatització....i nosaltres que necessitem endollar la cal·ladora, el taladro, la serra, l'ordinador....doncs baiut*a treballar manualment!! 

Aquesta setmana hem continuat treballant amb fusta, i com ens agrada!! És molt agraït veure com l'equip es fa seu el projecte i treballen meticulosament perquè tot surti segons el disseny projectat inicialment!! 

Estem molt i molt contentes perquè setmana rere setmana anem obtenint uns resultats super positius i els timings segueixen el seu curs tot i haver tingut un petit contratemps amb la darrera comanda que vam fer a Bignona, ja que havia d'arribar a principis de setmana per poder acabar amb la construcció de la coberta.
Per sort va arribar dijous la part més important de la comanda, ja que estem a l'espera de rebre els contraxapats de fusta per poder executar els falç sostre i divisions interiors de les habitacions, que arriben amb retard. Així doncs, ja hem pogut començar a treballar amb la col·locació dels rastrells que soportaran la xapa de zenc per protegir l'estructura de fusta i els murs abans no comencin les pluges d'estiu.

Ahh!! Tot i així trobem temps per col·laborar amb els altres projectes i aquesta setmana hem treballat conjuntament amb l'equip de Mlomp per gestionar unes comandes i aprofitar l'avinentesa per visitar l'obra que estàn realitzant la Berta i en Carlos.

Eloukum yamene youl*

*baiut= il n'y à pas = no n'hi ha
*eloukum yamene youl= à la semaine prochaine= fins la setmana que vé!!

Pat Djiata et Mire Sagna


setmana nº21 (De l'1 al 6 de juny 2015)


Bon dia des de Thionk!!!

Aquesta setmana hem continuat treballant a un bon ritme, de moment estem seguint el planing previst: la xapa de zinc i la subestructura de rastrells de fusta blanca ja està col·locada!! La data de finalització era avui dia 6 de Juny, i com han estat treballant fins tard, han acabat amb un dia d'antel·lació, així
que estem molt contentes!! Ara ja no cal patir gaire per l'arribada de la pluja.

De moment s'ha superat el punt d'inflexió que ens haviem marcat, i ara estem reunint tots els nostres esforços per poder acabar la col·locació de la palla abans la pluja no es decideixi a venir, així podrem treballar molt millor, sense interrompre el ritme frenètic que porten aquest equip!!

Ahir divendres, va arribar una de les darreres comandes de fusta; ja estan totes les planxes preparades per la construcció dels armaris i el banc de l'impluvium, així com altres petits elements que hem decidit treballar en fusta vermella per crear un ambient homogeni a l'espai de trobada!

No són tot bones noticies; un dels nostres principals proveïdors de Bignona, ens va comunicar fa un parell de dies que les planxes de contraplacat de fusta (10mm) que havíem demanat fa tres setmanes no ens les ha enviat.....nosaltres no perdem l'esperança, ja que possiblement en podem trobar a Ziguinchor amb un altre proveïdor!!

Aquí tot es delega en la voluntat de Déu "inchalla" i a vegades és frustrant per nosaltres, tot i que continuem apretant als nostres contactes, a vegades les coses no surten com t'esperaves, però dimarts ens posem en marxa per tancar la comanda i no haver de canviar la solució constructiva a últim moment!!

Entre la calor d'aquests últims dies i tantes idees els nostres caps estan apunt de treure fum, però d'una manera o una altra al final trobarem la manera de resoldre aquest punt, amb contraplacat o sense! Ça va y aller!!

Demà al matí arribaran dos professors de treball social de la Universitat de Girona; la seva tasca a Senegal serà realitzar el seguiment d'un dels projectes de Molomp de dues de les nostres companyes, la Gina i la Marta. S'allotjaràn aqui a Thionk així que esperem ser d'ajuda per a qualsevol cosa que puguin necessitar, que d'Alouloums aquí n'hi ha pocs i de tant en tant és molt gratificant poder compartir amb gent de casa nostra algun moment!!

Estem molt contentes de començar a treballar en aquesta darrera fase de l'obra, que no deixa de ser constructiva i alhora té moltes desicions que afecten al disseny dels acabats!! Anem preparant les comandes de tot el que ha de venir: el mosaic del terra, els acabats dels banys i la cuina...

Ens posicionem a menys de dues setmanes per a que comenci el Ramadà! Entre emocionades per viure-ho des d'aquí i nervioses per veure com pot afectar això al ritme de l'obra, esperem que les tasques que quedin per fer no suposi un desgast físic pels obrers molt gran, ja que un dejuni d'aquest tipus amb aquesta calor no ha de ser gens fàcil!!

Fuchiek funak!!! À la semaine prochaine!!


setmana nº22 (Del 8 al 13 de juny 2015)

Holaaaaa a tothom!!!
Bu-katibó? (com aneu per aquí?)

Una setmana molt molt moguda!!
Viatges per la compra de material 'manqué' (que faltava), l'arrivada dels professors aluloums de l'Universitat de Girona, la reunió general amb les dones i la direcció d'obra al mateix temps!!

Oli yoyok mummuk (estem molt cansades) però en contrapartida, estem encantades amb els homes de la palla, un equip que ens transmeten una aura de calma i tranquilitat que fa la feina molt amable, la famille SAGNA "burok waken waken" (le travail avance vite) i avui ja estarà el 100% de la palla col·locada a la coberta -just on time- d'aquesta manera dilluns ja podem començar a treballar amb els acabats interiors!! 
Oli contant-contant (estem molt contentes!!)

Des de principis de setmana hem estat en contacte amb el proveïdor de Bignona que ens havia de portar el contraplacat de fusta que restava de la comanda anterior, però finalment vam decidir anar a Ziguinchor (la capital de la Casamance) perquè faltava una part important d'aquesta comanda. Vam contactar amb dos 'quincailleries' diferents que ens van permetre completar el total del contraplacat.
Així que el mal de cap que ens ha portat la fusta sembla que s'ha acabat i podem continuar treballant al mateix ritme!!

Un dels viatges el vam compartir amb el Carlos (company de Mlomp), ja que hi ha moments que treballem conjuntament per la proximitat dels chantiers i en algun cas amb els mateixos proveïdors. D'aquesta manera vam fer 'touts ensemble' la gestió i transport del 'carró cassée' (trencadís) per l'acabat del terra!!
Així aconseguim reduir costos sobretot en el transport i temps, que ens fa molta falta!!

Paral·lelament l'arrivada de nous "aluloums" al poble -el Carles Serra i en Manel Barbero, professors d'antropologia de l'UdG (Universitat de Girona)- ens ha portat a fer un seguit de reunions i trobades, que ens ha servit a tots per conèixer millor l'estructura i funcionament de la comunitat de Thionck Essyl a diferents nivells (econòmic, educatiu, administratiu, etc)!! 
Hem aprofitat la avinentesa per organitzar la trobada amb el grup de dones per revisar l'antic calendari i intentar millorar la gestió perquè tornin a col·laborar amb el projecte, ja que des de la mort de l'Abdulaye Sagna la participació del col·lectiu femení havia disminuit moltíssim...i trobem a faltar aquestes dones 'yayfondes' i treballadores que durant el primer torn van omplir el 'chantier' (l'obra) de colors i alegria!!

I per acabar la setmana, sinó en tenim prou amb els talls de corrent (que van i venen), els mosquits que han arribat amb les primeres pluges...des d'ahir tenim uns mini-estrangers de visita al centre que els hi ha agradat molt un dels armaris del magatzem per fer el seu niu, són les nostres amigues les abelles!! Després de dos dies de lluita esperem haver aconseguit fer-les fora definitivament i poder recuperar el nostre espai de treball!!

Això és tot per aquesta setmana!!!
Fuxief funak!!


Mireia Sagna et Patricia Diatta