29.1.15

Biblioteca a Palmarin: tercera setmana!


























Bona tarda tubabs!

Ja portem tres setmanes d'obra i sembla que la cosa avança a tota marxa! 
La setmana passada es van quasi enllestir els fonaments i aquesta ja han començat a pujar pilars i els murs. És fantàstic veure com els plànols comencen a materialitzar-se...i tot allò que prevèiem es va fent realitat. 

La gent que passa s'ho mira amb interès i quan els hi expliques que no és una casa per als tubabs sino que és una biblioteca per a ells, somriuen i et dónen les gràcies. Inclús alguns es queden a donar-nos un cop de mà. 

Per altra banda, ens estem esforçant en aprendre el seu idioma, el serer, i no us podeu imaginar la il·lusió que els hi fa que els saludem en la seva llengua! Alguns es queden tant sorpresos que fins i tot els hi agafa un atac de riure quan ens escolten (no sabem si per la il·lusió o per la mala pronunciació), en fi, fem el que podem per adaptar-nos com ens agradaria que ells s'adaptéssin a casa nostra.

Pel que fa a la convivència amb la família, no hem tingut cap problema en absolut, tots són uns encants i ens tracten de meravella. L'única pega, és que vivim al costat d'una mesquita i cada matinada, a les 4:45 (hora intempestiva), es posen a cantar oracions...i per si no els sents bé, hi afegeixen un altaveu que ens pertorba els dolços somnis (provocats pel Malarone) cada magnifica nit...Creiem que és a l'única cosa a la qual no ens podrem habituar (RES GREU). 

Pel que fa al menjar, la família ens prepara cada dia arròs i peix per dinar, però tenim la sort que hi afegeixen verduretes i una salsa diferent cada dia i així almenys no es fa tant monòton, és prou bo! I alguns diumenges, com avui, ens permetem el luxe d'anar a dinar a casa en Lluís, i el Mady, que és un cuiner estupèndo a part de ser un tresor, ens fa uns menjars fantàstics! Com veieu, no ens podem queixar!!

I, finalment, una anècdota per a què rieu una mica: L'altre dia, vam entrar a una botiga a comprar alguna cosa de menjar, i rere nostre va entrar una noia de bon veure i el pobre Josep es va posar nerviós i enlloc de dir-li bonne soir li va dir Bonne noir...(per sort, la noia es va posar a riure) Fallo tècnic. XD

Bé, això és tot per aquesta setmana, esperem que la propera més i millor!

Una abraçada!

Josep i Mariona.


25.1.15

Projecte A Naré: La força del voluntariat!



























Una setmana més, la Laura i la Judith ens expliquen l'avançament de les obres de la segona fase del Centre de formació a Thionck-Essyl. Aquest projecte es caracteritza pel gran compromís que demostra la comunitat i la bona entesa amb la ONG Acció Solidària del Vallès. Però , sobretot, en destaca la força de les dones de Thionck-Essyl, que de manera voluntària participen a l'obra ajudant en les tasques més dures.

Concretament d'aquesta setmana tenim constància de la participació de 158 dones, en treballs d'adequació del terreny, tamització i picat de la grava per la fonamentació i excavació de les rases. Sens dubte la seva força és la que ens empeny a continuar treballant per la cooperació!


Bones!

Com va tot? Per aquí tot bé!

Entre dansa i dansa, ja veiem les traces de la futura maison!

Aquesta setmana les dones ens han ajudat bastant a acabar de preparar el terreny, han començat a picar pedres de cara a la preparació del formigó i donen suport als paletes en l’excavació. Divendres vam arribar a tenir 60 dones!

Els paletes treballen molt dur, són uns cracks. L’obra d’art que va fer l’Eno pel replanteig encara ens té meravellades. Quant n’aprendrem d’ells!

Ja tenim tots els materials de la fonamentació a l’obra, a excepció del ferro, que vam anar a comprovar el seu bon estat ahir a Bignona i hem demanat que s’esperin a dilluns a portar-lo.

Aquest cap de setmana segurament anirem a Diatock, a uns 10km, on hem sabut que hi ha un altre equip de catalans portant a terme un projecte per una escola.

Les alulums us envien una abraçada! 


19.1.15

Biblioteca a Palmarin: Fonaments enllestits!






























Base-A comença la setmana amb notícies de Palmarin. El ritme frenètic d'obra no para i l'avançament està sent considerable! Avui us volem parlar una mica més de la Mariona i en Josep, els dos voluntaris d'aquest primer torn a Palmarin. La Mariona és una estudiant de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) i una gran castellera que poc abans de marxar cap a Senegal va entregar el seu projecte final de carrera, aquest viatge li servirà per agafar una valuosísima experiència! En Josep és estudiant de tercer curs de l'Escola Politècnica d'Edificació (EPSEB- UPC) i tot i haver estat abans a Bolívia en un projecte de cooperació, aquesta vegada podrà posar en pràctica els coneixements universitaris en un voluntariat internacional. 

Aquest és el resum de la setmana que hem rebut:




Bon dia família!


Som a la segona setmana d'obra i la (quasi) tercera setmana a Palmarin i això cada cop va a millor!! 
Aquests dies, en lo relatiu a oci, hem fet poca cosa: el diumenge passat vàrem anar a veure la lluita (a l'arena del costat de la biblioteca) i aquests dies hem fet alguna que altra excursió per la platja (a buscar petxines i a veure com descarreguen els pescadors a la platja) i hem vist la dansa tradicional (es hipnotitzant, aquí neixen amb el ritme a dins).
Pel que fa a l'obra, avancem ràpid i bastant bé! aquesta setmana hem deixat la fonamentació pràcticament acabada (segons els nostres càlculs i els del cap d'obra, el dimarts ho deixarem tot formigonat, ja que nomès ens falta els fonaments del porxo). Hem estat tota la setmana muntant encofrats i ferros i el dilluns prepararem ja els armats per començar a pujar pilars a finals de setmana!!


Seguim treballant i posant-vos al dia!
Una forta abraçada!!


Josep i Mariona


17.1.15

Projecte A Naré: Comença la segona fase!






























Tot està a punt per iniciar la segona fase del projecte A Naré, que Base-A i Acció Solidària duen a terme a Thionck-Essyl, Senegal. La primera fase va consistir en la construcció i posada en marxa d'un centre de formació continuada per a l'associació de dones d'aquesta localitat, i enguany seguim amb l'edifici de residència per a cooperants i professors d'aquest mateix centre.

Per això, s'han desplaçat a Senegal la Laura i la Judith, estudiants d'arquitectura i arquitectura tècnica de la UPC, que dirigiran les obres durant els mesos de gener i febrer. 

Rebem les seves notícies amb molta il·lusió!




10-01- 2015    


Kassoumaye!


Ja estem instal·lades a Thionk! Després de tantes fotos i plànols, veure l’edifici en directe ha estat molt emocionant!

Ha coincidit la nostra arribada amb una gran festa al poble. Una companyia franco-senegalesa està de gira i hem tingut el privilegi de veure’ls. La Oumi, representant de les dones del poble, ens va convidar a veure-ho des de la zona de la gent important =) Si veiéssiu com ballaven! És impressionant!

Portem dos dies amb la família, la mateixa que l’any passat. Li vam comentar al Malik que si no se’ls feia pesat tenir per segon any les voluntàries però va respondre contundentment que no. Comencem a acostumar-nos als seus horaris i formes de fer (agafar aigua del pou i dutxar-nos amb galledes ens sembla divertidíssim!). Ens cuiden molt bé, especialment les noies de la casa. Ens han repetit vàries vegades que som part de la família i que qualsevol cosa que no ens agradi, ho podem parlar i canviar. Tot un detall!

Malauradament no ha estat tot flors i violes. El transportista del càmping a Thionk (un amic del Kalilou) ens va assegurar que 55000 CFA es corresponia a les 25000 CFA + benzina acordades prèviament i que era un bon preu. Ahir parlant amb el Teo, ens hem adonat que hem pagat una novatada i ara tenim els ulls ben oberts!

Tothom té molt interès en conèixer el nou projecte i ja posem algunes cares als noms que ens explicaven les companyes. Avui hem tingut la primera reunió amb el Malik, i hem organitzat les properes trobades: el dilluns ens veurem amb l’Eno (cap dels paletes) i el dimarts amb la Oumi i les dones representants de cada barri.

Per la nostra banda, hem comprovat les mides del terreny, i suggerim moure l’edifici 40cm cap a l’esquerra per alliberar una mica la palmera (adjuntem plànol). També hem “restaurat” la maqueta. Pobreta el viatge ha estat molt dur per a ella també!

Al següent e-mail esperem poder adjuntar fotos de l’inici dels treballs.





















17-01-2015

Bonjour!

Ja portem deu dies aquí, de mica en mica ja estem casi habituades i tenim les primeres experiències senegaleses! Un bateig, lluita lliure i nombroses festes que mantenen la plaça del poble en constant ebullició.

Molta gent s’apropa al centre per saludar-nos i ens fan sentir-nos com una atracció turística!

El dimarts havíem de tenir la reunió amb les representants de les associacions de dones, però a l’últim moment vam haver d’aplaçar-ho a l’endemà per un enterrament. El ritme africà ens costa una mica d’entendre, van venir casi bé una hora tard i només la meitat d’elles. A més a més es van negar a començar amb les feines abans de dilluns vinent. Afortunadament creiem que els hi va agradar el projecte i vam establir un horari de treball.

Davant d’aquesta situació, i parlant amb l’Abdoulaye, vam decidir començar tots tres per calmar la frustració. Ja tenim el terreny casi bé net però falta nivellar-lo. Esperem que el dilluns vinguin moltes voluntàries i enllestir-lo de cara al dimarts que vindrà l’Eno pel replanteig definitiu de la fonamentació.

Per altra banda, la gestió de les comandes està acabada, tenim pressupostos tancats i previsió de les dates per demanar el material (ara per ara ens sembla una mica d’hora).

À tout à l’hèure!










15.1.15

Taller gratuït de termografia!














El proper dijous dia 22 de Gener podreu gaudir d'un taller gratuït d'experimentació amb una càmara termogràfica, com a eina per a la diagnosi i la rehabilitació energètica dels edificis.

A través d’una passejada pel barri de la Barceloneta analitzarem l'eficiència energètica d'alguns edificis antics i nous d'aquest barri de pescadors. Tot això ho farem amb l'ajuda d'una càmera termogràfica que ens indicarà per on s'escapa la calor. A més, ensenyarem a fer servir algunes eines per calcular l’estalvi energètic i les emissions de CO2 i els diners associats a aquest estalvi a la nostra llar.

El taller es durà a terme a Barcelona, a la Fàbrica del Sol, i les inscripcions es poden fer a través d'aquest enllaç:
http://lafabricadelsol.bcn.cat/inscripcions/activitats-trimestrals-public-individual/sescapa-la-calor-de-casa

Us hi esperem!




14.1.15

Biblioteca a Palmarin: L'obra avança!



Rebem noves informacions dels dos voluntaris desplaçats a Palmarin, Senegal i ens envien unes imatges increïbles de la parcel·la amb els dos baobabs que sens dubte són un dels aspectes més important a tenir en compte en aquest projecte!


Benvolguts!



Esperem que tot us vagi tant bé com a nosaltres, aquesta última setmana no hem parat!

Vam anar a fer una excursió amb l'Àngels, l'Adrià, la Sònia i el Madi pels manglars, a veure les hienes (en vam veure una!! impressionant!!), un altre dia vam anar a la illa de Sivuó (2 horetes i pico amb barca) a portar material escolar i portàtils per l'escola. Vam dinar allà i vam intentar de menjar amb les mans, un desastre.. jajaja, desprès vam passejar pel mercat de peix que hi ha al port nòmada de Diakhanord i vam comprar unes gambetes i uns llenguados per sopar.
Hem vist ja la primera lluita de la temporada (a l'arena que tenim al costat de la futura biblioteca), tot un espectacle, realment s'ha de veure!!
La resta de dies bàsicament hem donat la tabarra al Pierre i/o al Lluís, sense fer gran cosa més que passejar amunt i avall i treballar en les modificacions que han anat sortint als plànols.

Pel que fa a la biblioteca, aquesta setmana han acabat d'excavar tota la fonamentació, han tirat a terra l'antiga petita biblioteca (tot i que encara queda força runa per treure del terreny) i ja tenim tot el formigó de neteja abocat. 



Han fet tot el ferro de les sabates i totes les esperes de pilars, i les han començat a formigonar nomès una petita capa per fixar-ho tot). Dimarts, en principi, prepararan tot el ferro de les riostres i començaran a col·locar-lo a lloc, així que suposem que de cara a dimecres a finals de la jornada o dijous, es posaran a formigonar el conjunt per començar a enllestir la fonamentació.
Suposem que de cara a dissabte, podem tenir formigonats els fonaments del cos gran i a finals de la següent, els fonaments del cos petit i del porxo. 

Us tornarem a enviar noticies el proper diumenge !


Una forta abraçada a tots!!

Josep i Mariona




8.1.15

Biblioteca a Palmarin: Primera setmana!






























Base-A i la Fundació Lluís Llach hem començat l'any amb l'inici de les obres de la Biblioteca de Palmarin, Senegal. Allà, la Mariona i en Josep, estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya, duen a terme la direcció de les obres amb el suport de'n Lluís Llach i en Mady, que es troben actualment a Senegal per realitzar la supervisió directa del projecte. Per a l'inici de les obres es van desplaçar també al terreny l'arquitecta Meritxell Inaraja, col·laboradora del projecte i l'Àngels Navarro, principal impulsora des de l'inici. 

Un cop comprovat el terreny, s'ha adaptat el projecte i s'ha iniciat el replateig i excavació. Així ens ho explicaven en Josep i la Mariona :

Bona tarda!

Com va tot per terres catalanes?

Per aquí tot molt bé, aquesta terra té alguna cosa...un nosequè...que enamora! Des del primer dia que estem adaptadíssims. Vàrem passar els primers dies a casa el Lluís, però ara ja estem instal·lats amb la familia. Estem a casa en Pierre (un noi de 27 anys que ens cuida moltissim), la Sofie (la seva mare) i la seva germana petita(crec, perquè aquí quasi tots són família...). En fi, que amb aquesta gent tant encantadora, es fa molt i molt fàcil la vida aquí. Per altra banda, estan molt agraits pel que venim a fer, i això fa que et sentis "tubab"...però dels bons!

Pel que fa a l'obra, va endavant i a molt bon ritme, l'excavació dels fonaments està pràcticament acabada i avui han enderrocat el petit edifici que quedava dins el solar (han hagut d'esperar fins avui perquè hi havia penjat de l'edifici un cable d'electricitat i fins avui no l'han vingut a treure els de la companyia). A més, mentre feien l'excavació, han anat muntant les armadures de les sabates, i portant la sorra amb carreta i la grava ha arribat avui amb un camió. 
Hi ha un dels paletes que, tot i que té el francès limitat (com nosaltres...) és un crack, i llegeix i entén els plànols perfectament, ens ha donat força confiança això, la veritat...i a part, para atenció a tot el què li diem en el moment que sigui. De fet...quasi em fan més cas a mi que al Josep! jijiji. De veritat crec que, tot i que hem comprobat constantment totes les distàncies entre sabates, les profunditats,etc. saben perfectament el que es fan, sobretot l'Alasan, que és el crack que us comentava.

Doncs crec que això és tot per ara!

Fins aviat!!